KARAMAN’IN DERBE KAZISI HAYALİ GERÇEK OLDU

kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi işbirliği ile Derbe Bilimsel Kazım ve Sondaj çalışması törenle başladı.
Karaman Merkeze 36 km uzaklıkta bulunan Suduğı Kasabası Ekinözü Köyuü arasında kalan Derbe Höyüğündeki bilimsel kazı çalışmasına Karaman Valisi Murat Koca, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bilim Dalı Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mehmet Tekocak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, arkeologlar, davetliler ve kazı çalışmasında görev alacak ekipler katıldı.

İNANÇ TURİZMİ CANLANACAK

Açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Derbe Höyüğündeki bilimsel kazı çalışması ile inanç turizmine ayna tutacağını söyledi. Son yıllarda deniz, kum ve güneş turizmi kadar inanç turizminin de öneminin arttığını belirten Orta, Derbe Höyüğündeki bulguların bu turizmi canlandırmasını beklediklerini ifade etti.
Vali Murat Koca ise konuşmasında; “Karaman coğrafyasının özel konumu nedeniyle Türkiye’nin en çekici şehirlerinden birisidir. Üzerinde yaşadığımız topraklar tarih boyunca insanlığın büyük serüvenine, savaşlara, göçlere nice uygarlık beylik ve devletlere ev sahipliği yapmıştır. 
Ülkemizin her yanına serpilmiş antik kalıntılar, şehitler, saraylr, anıtlar, antik kalıntılar, saraylar kültür mirasımızı oluşturmaktadır. Bu zenginliğin farkında olan Türkiye, son yıllarda bütün bu mirası ayırımsız sahiplenmeye ve özenle geleceğe taşımaya çalışmaktadır.”dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’de, kazı çalışmalarına S.Ü olarak destek verdiklerini belirterek, Derbe ile arkeolojik kazı ve bilimsel araştırma ve çalışmaların inanç turizmine çok katkı sağlayabileceğini ifade etti.

İĞNEYLE KUYU KAZILACAK

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ile temsili kazı çalışmaları törenle başlatıldı. Vali Murat Koca ve SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel sembolik olarak kazı çalışmasını başlattı. Daha sonra kazı çalışmaları hakkında  Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bilim Dalı Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mehmet Tekocak, teknik bilgiler vererek çalışma ekibini de tanıttı. Tekocak, arkeolojik çalışmalarda “adeta iğne ile kuyu kazacağız”diyerek idarecilerden de desteklerinin devamını istedi. Derbe Höyüğünde ve 80 bin TL’llik bütçeli kazı çalışmalarının şu an için 1 aylık program dahilinde alındı. Kazı çalışmalarının bilimsel araştırma ve bulgu ışığında süreceği belirtildi. 

DERBE İLE İLGİLİ BİLGİLER

Kerti Höyiik adıyla de bilinen Derbe, 450x250 m. Ölçülerinde büyük bir höyüktür. Höyük üzerinde yapılan araştırmalarda bazı yapıların temel izleri ile, Helenistik,Roma ve Bizans Devletlerine ait çok sayıda çanak çömlek parçaları görülebilmektedir.Daha önceki yıllarda yapılan yüzey araştırmalarında bir kartal heykeli ve sikke örnekleri bulunmuştur. Derbe, Karaman ili. Merkez ilçeye bağlı Aşıran (Ekinözü) Köyünün 3 Km. kuzeyindedir. Aziz Pavlos tarafından is. 47-49 ve 53 yıllarında 3 kez ziyaret edilen Derbe, İncil'de adı geçen, tüm Hıristiyanlık dünyası tarafından kabul edilen bir piskoposluk merkezidir.