300 Yemek Çeşidi, 100’e Yakın Fotoğraf
Eski çağlardan günümüze dek Karaman yöresinin yemek kültürü ile ilgili bilgilerin aktarıldığı kitap aynı zamanda tarihe ışık tutacak bir niteliğe de sahip. Bolluk ya da kıtlık dönemlerinde çeşitlilik ve zenginlik kazanmış olan yemek kültürü ile ilgili araştırmaların bulunduğu kitapta toyga çorbası, zülbiye, et kabağı yemeği, yuka ballaması, burbuşlu böreği gibi halk arasında isimleri unutulmaya yüz tutmuş pek çok yemek yer alıyor. Üç yüz yemek çeşidinin derlendiği kitap aynı zamanda Karaman yöresinin yemek kültürünü ve insanların alışkanlıklarını yansıtıyor. Yemek tariflerine de yer verilen kitapta ayrıca yüze yakın fotoğraf bulunuyor. 

“Unutulan yemekler yeniden gün yüzüne çıkıyor”

Araştırmacı Yazar Murat Ay, basım aşamasında olan kitabı hakkında yaptığı açıklamada,     “Kitabın isminden de anlaşılacağı gibi unutulup, gelecek kuşaklara aktarılamayacak yemek kültürümüzü yeniden damak zevkimizle buluşturmak amacıyla bu çalışmaya başladım. Karaman’ın en uzak köylerine giderek 16 yaşından 90 yaşına kadar birçok kişi ile birebir görüştüm ve kişilerin kendi ağızlarından derlenen yemek tariflerine kitapta yer verdim.” dedi.  

Murat Ay, kitapta eski çağlardan günümüze kadar yemek çeşitlerinin derlendiğini söyleyerek, “Roma döneminden, Divan-u Lügati’t Türk’e kadar Karaman’ın yemek kültürünü araştırdım ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi yeniden kültürümüze kazandırmayı amaçladım.” şeklinde konuştu. 

“Eser Karaman’ın tarihine de ışık tutuyor”

KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş ise Araştırmacı Yazar Murat Ay’ı yapmış olduğu çalışmalardan ötürü tebrik ederek kendisine başarılar diledi. Prof. Dr. Karataş, kitabın Karaman’ın yemek kültürünün yanı sıra tarihine de ışık tutacak bir eser olduğunu dile getirerek, “Dilerim ki bu çalışma Karaman ile ilgili yapılacak diğer çalışmalara da örnek teşkil eder ve Karaman hakkında daha farklı konularda pek çok araştırmanın yolunu açar.” diye konuştu.