Karaman'da doğada ölü olarak bulduğu av hayvanlarının ve kuşların içini doldurarak sergileyen tahnit sanatçısı Önder Aksoy, doğada artık kolayca görülemeyen bu hayvanları insanların tanıyabilmesi için bunların sergilenmesini için destek bekliyor.

Kendisi de avcı olan ve 20 senedir tahnit işiyle uğraşan Önder Aksoy doğayı ve hayvanları çok sevdiğini söyledi. Tahnit sanatının ölü hayvanların içinin doldurularak saklanması olduğunu ifade eden Aksoy, "Tahnit doğadaki bir sahnenin canlandırılmasıdır. Bu işle uğraşan kişinin çok iyi bir gözlemci olması gerekir. Hayvanların ne yapabileceğini nasıl hareket ettiğini bilmesi gerekir." diye konuştu.

Kendisinin bu işi kendi çabalarıyla öğrendiğini belirten Aksoy, şunları kaydetti: "Ben bu işi kendim öğrendim. İlk başladığımda internet yoktu. Kurs alabileceğim sorup öğrenebileceğim kimse yoktu. Zamanla kendi kendime yöntemler ürettim. Belgeseller seyrettim. İnternet yaygınlaştıktan sonra gördüm ki doğru yoldayım. Ülkemizde hala bu iş amatör olarak yapılıyor. Bir okulu yok. Başka ülkelerde daha profesyonel olarak yapılıyor. İnsanlar bu işten geçimlerini sağlıyor. Destekleniyorlar. Biz malzeme bulmada zorlanıyoruz. Yine de kendi imkanlarımla devam ettiriyorum. Çünkü seviyorum. Bir bakıma ölen hayvanların yaşamasını sağlamaya çalışıyorum."

‘’ÇOCUKLARIMIZ YABAN HAYATINI HİÇ BİLMİYOR’’

"Tabiatı koruyabilmek için tabiatta neler olduğunu görmek lazım. Maalesef çocuklarımız yaban hayatını hiç bilmiyor." diyen Önder Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü: "Maalesef çocuklarımız doğayı, yaban hayatını hiç bilmiyor. Eskiden Karaman önemli bir kuş merkeziydi. Göçmen kuşlar geçerdi. Bu gün hiç yok. Çocuklarımız kınalı keklik. Kaz, sakar meke, çulluk bilmiyor. Görmedi. Görme şansları da yok. O yüzden bu eserlerimi okullara veriyorum. Son olarak Milli Eğitimin Bilim merkezine verdim. Gençler burada görsün. Tanısınlar. Bana bu yetiyor. Okulda öğretmen bir ördeği tanıtırken, kınalı kekliği tanıtırken zorlanıyor. Okulda bu doldurulmuş hayvanlardan varsa gösteriyor. Çocuk ta doğal hayatta gördüğü zaman bu keklik, bu kaz, bu ördek diyebiliyor. Korumak bilmekle olur."

Bu doldurduğu hayvanları sergilemek istediğini sözlerine ekleyen Aksoy, "Yetkililer destek olursa bir doğa köşesi gibi bir yer açılırsa ben hazırım. Hiç bir maddi beklentim yok. Ayrıca dolduracak hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Orman müdürlüğü çalışanları doğada buldukları telef olmuş türleri bulurlarsa ölü diye atmasın. Ben onları doldurur, tekrar insanların görmesini sağlarım." dedi.