Berlin Güzel Sanatlar Akademisi tarafından 1971 yılından bu yana verilen ‘Sanat Büyük Ödülü’ne Tepenin Ardı, Abluka filmlerinin yönetmeni Karamanlı senarist Emin Alper layık görüldü. Filmleriyle de distopyaya karşı çıkışın önemli temsilcilerinden olan yönetmen Alper, 18 Mart günü Almanya Berlin’de ödülünü alacak.

Yeni Türkiye sinemasına politik filmleriyle katkı sunan yönetmen Alper, ödüle ilişkin duygularını paylaştı.

Alper “Çok gurur verici bir ödül ama hakkıyla sevinemiyorum. Umarım Türkiye barışın hâkim olduğu özgür bir ülke olur ve hep birlikte seviniriz” dedi.

Berlin Güzel Sanatlar Akademisi 42 yaşındaki Emin Alper’e olağanüstü olarak nitelediği filmleri ‘Beyond the Hill/Tepenin Ardı’ ve ‘Frenzy/Abluka’ dolayısıyla Büyük Sanat Ödülü'nü verdiği duyurdu. Jüri ödül gerekçesini Emin Alper'in her iki filmini olağanüstü bir sinema diliyle perdeye yansıttığını ve kahramanlarının iç dünyalarından yola çıkarak, görüş ayrılıklarının hakim olduğu Türkiye toplumunda yaşanan günlük şiddet ortamında Alper’in derin anlamı olan bir tablo oluşturmayı başardığını belirtti.

Emin Alper'in ilk uzun metrajlı filmi 'Tepenin Ardı', 62. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde de ödül almıştı. Yönetmen, Berlinale'de genç sinemacılara ve yenilikçi yapıtlara ayrılan Forum bölümünün en prestijli ödülü sayılan Caligari Ödülü'ne layık bulunmuştu. Alper'in senaryosunu da yazdığı bu film festivalda ayrıca En İyi İlk Film Özel Mansiyon Ödülü'nü de kazanmıştı.

Berlin Güzel Sanatlar Akademesi Berlin Eyaleti’nin dönüşümlü himayesi altında her yıl büyük sanat ödülü veriyor. Ayrıca her biri 5 bin euro tutarında 6 sanat ödülü veriliyor.

EMİN ALPER KİMDİR?

Emin Alper 13 Ağustos 1974 Karaman’ın Ermenek İlçesinde doğdu. Akademisyen, tarihçi, yönetmen, senarist ve yapımcı Alper, ilk uzun metrajlı filmi ile birçok ödüle layık görülen başarılı Türk sinema yönetmeni. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan sanatçı yönetmenliğini de devam ettirmektedir.

Liseyi Ankara Fen Lisesi’nde bitirip Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümüne girdi, fakat mutlu hissetmediği bölümünü iki yıl sonra tekrar sınava girip aynı üniversitenin İktisat Bölümü’nü kazanarak değiştirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih okudu, ardısıra Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine doktorasını aldı.

18 yaşındayken izlediği Kustorica filmi Çingeneler Zamanı'ndan etkilenir, kendi deyimi ile "sinemanın büyüsünün farkına varır". Üniversitede senaryo denemeleri yapan Alper, o dönem üniversitenin sinema kulübüne de üyedir. Vaktinin çoğunu sinema kulübünde, bir kısmı film sektöründe de çalışmakta olan arkadaşlarıyla geçirir. Bu dönemde senaryolar, eleştirielr yazar, sürekli notlar alır. Arkadaşları ile "Görüntü" dergisini bu dönem çıkarır. Kulüp etkinliklerinde film tartışıp dönemin parlayan yönetmenlerini (Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan gibi) söyleşilere davet ederler. Bu dönemlerde hep planladığı sinema geleceği netleşip şekillenir.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde akademisyen olarak dersler veren yönetmenin sinema ve siyaset üzerine Tarih ve Toplum, Birikim, Mesele, Altyazı ve Görüntü gibi dergilerde yayımlanana yazıları da vardır.

TRT’de yayınlanan Genç Sinemacılar programı sayesinde (başvurulup kabul edilen projeleri ekipleriyle gelip çeken formata sahip program) Mektup (2005) adlı ilk kısa filmi çekildi.[7] Sonrasında da Rıfat (2006) adlı kısa film geldi. Ardından belli bir süredir senaryosunu ve kurgusunu planladığı ilk uzun metrajlı filmi "Tepenin Ardı" (2012) ile geniş kitlelerce tanındı. Abluka (2015) filmi ise ilk gösterimini 72. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirdi.

"Tepenin Ardı" ile Berlin Film Festivali'nde Caligari Film Ödülü, Asya Pasifik Film Festivali'nde, 31. İstanbul Film Festivali'nde En İyi Film, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde NETPAC ödülü, Taipei Film Festivali Uluslararası yeni yetenek yarışması büyük ödülü de dahil olmak üzere 2012 yılında ulusal ve uluslararası alanda 16 ödül aldı. "Abluka" filmi ile 72. Venedik Film Festivali'nde ana yarışma ödüllerinden Jüri Özel Ödülü'nü, Arca CinemaGiovani ve Premio Bisato d'Oro ödüllerini kazandı. 2016 yılında Sinema Yazarları Derneği tarafından Abluka filmiyle En iyi Yönetmen Ödülü'ne layık görüldü.