KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi, İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un kentte kaldığı Hafız Sadık Konağı'nın müzeye dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, yerli turistlerin konağı görme isteklerinin kayda değer olduğunu söyledi.

Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli şairin Kastamonu'daki çalışmalarının önemli yer tuttuğunu belirterek, kentte kaldığı konağın araştırmaya muhtaç olduğunu anlattı.

Akif'in Kastamonu'da iki konakta kaldığını anımsatan Çelebi, şöyle konuştu:

"Bunlardan biri Hafız Sadık Efendi Konağı'dır. Akif, ilk geldiğinde yalnızdır, yanında ailesi bulunmamaktadır ve bir müddet burada yaşar. Daha sonra ailesini de Kastamonu'ya getirir ve bugün 'Olukbaşı mevkisi' dediğimiz bölgedeki büyük konakta ikamet ettiğini biliyoruz. Oğlu Emin Ersoy'un Millet mecmuasında yayımlanan yazısında bu konaktan bahseder. Bugün Hafız Sadık Efendi Konağı bizim için önem arz etmektedir çünkü Olukbaşı mevkisindeki Terzi Mehmet Emin Efendi Konağı bugün mevcut bulunmamaktadır. Hafız Sadık Efendi Konağı 2 katlı olup, haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşmaktadır. Bu konağın dış cephesi Avrupa Birliği (AB) projesiyle restore edilmiş bulunmaktadır fakat iç kısmı onarımdan geçirilmemiştir."

Çelebi, konağın mülkiyetinin Ömer Kavaklı'ya ait olduğunu dile getirerek, bazı teşebbüslere rağmen kamulaştırılamadığını belirtti.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın konakla ilgili zaman zaman bazı girişimlerde bulunduğuna işaret eden Çelebi, "Zaman zaman Çağırıcı, Kastamonu'ya ziyarette bulunmuştur. Kastamonu Valiliği ve Belediye Başkanlığı ile bu konuyla ilgili görüştüğünü biliyoruz ancak herhangi sonuç elde edilememiştir" diye konuştu.

- "Akif'e vefa ödenmeli"

Çelebi, Akif'in önemli bir şair ve mütefekkir olduğunu söyledi.

Akif'in doğduğu evin müzeye dönüştürüldüğünü hatırlatan Çelebi, şöyle devam etti:

"Milli şairimizin bu konağı da bu yüzden önem taşımaktadır ve Kastamonu'nun tarihi ve kültürel değerleri arasına sokulması bizim için büyük önem arz etmektedir. Özellikle Akif'e vefanın ödenmesi, Kastamonu'nun tarihi ve kültürel öneminin artırılması bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığını Kastamonu Üniversitesinin bir mensubu ve Kastamonulu olarak göreve çağırıyoruz. Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'da kaldığı Hafız Sadık Konağı mutlaka müzeye dönüştürülmeli, özellikle kenti ziyaret eden yerli turistlerin bu konağı görmek istemeleri kayda değerdir. Genç kuşakların tarih bilincinin artırılması ve tarihi yaşayarak öğrenmesi bakımından bu konağın gördürülmesi, gezdirilmesi büyük önem arz etmektedir."