KAYSERİ (AA) - Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Keykubadiye Sarayı kazısına ilişkin, "Bu eserler aynı zamanda hem bu toprakların bize ait olduğunun bir kanıtı hem de kültür turizmi adına ayağa kaldırılması, gelecek nesillere aktarılması gereken önemli eserler" dedi. 

Düzgün, Kayseri Şeker Fabrikası yerleşkesindeki Keykubadiye Sarayı kazı alanını ziyaretinde yaptığı konuşmada, Anadolu topraklarının kültür mirası bakımından çok zengin olduğunu kaydetti. 

Kayseri'nin, Asur ve Kapadokya krallıklarına başkentlik yaptığını, Selçuklu tarihinde de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Düzgün, "Kayseri, Selçukluların 'ikinci başkenti' diyebileceğimiz önemli bir yer. İşte burada Keykubadiye Sarayı'nın olması, Selçuklu sultanlarının burada uzun süre ikamet etmesi, Konya'dan sonra Sivas ile Kayseri'nin de UNESCO tarafından dünya geçici miras listesine alınmasına vesile olmuş" diye konuştu.

Orhan Düzgün, kültür turizminin önemine de dikkati çekerek, "Kayseri'nin bu güzel ve özel mekanında bir Selçuklu sarayının ortaya çıkarılacak olması son derece önemli. Bu eserler aynı zamanda hem bu toprakların bize ait olduğunun bir kanıtı hem de kültür turizmi adına ayağa kaldırılması, gelecek nesillere aktarılması gereken önemli eserler" ifadelerini kullandı. 

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş ise Keykubadiye Sarayı'nın 1220'li yıllarda Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad tarafından inşa ettirildiğini belirtti. 

Sarayın, 1243 yılında Moğolların Anadolu'yu istilası sırasında büyük bir tahribata uğradığını ve o günden sonra da burada yerleşim olmadığını dile getiren Baş, "Bu belki bizim için avantaj olabilir. Çünkü, yeni bir yerleşim olsaydı alt tabaka zarar görebilirdi. Bu nedenle her ne kadar Moğol istilasında yerle bir edilmiş olsa da daha sonra yerleşim olmadığı için önemli bir alan" şeklinde konuştu.

Ali Baş, bu sezon kazı çalışmasının 2 ay süreceğini ifade ederek, mevcut 4 kemerli yapının çevresinde araştırma yapacaklarını anlattı. 

Desteklerinden dolayı Vali Orhan Düzgün ile Kayseri Şeker Fabrikası ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine teşekkür eden Baş, çalışma alanında "kazı evi" oluşturulması için de destek istedi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay da fabrika arazisi üzerinde önemli bir tarihi ve kültürel mirasın bulunmasının ayrıcalık olduğunu, ancak bu ayrıcalığın bugüne kadar değerlendirilemediğini söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası olarak sosyal sorumluluklarının farkında olduklarını vurgulayan Akay, "Türkiye'de Selçuklu dönemine ait pek fazla saray kalıntısı yok. Bu saray ortaya çıkarılacak, yeniden ihya edilecek olursa, Selçuklu dönemi sarayları hakkında geniş bilgi sahibi olunacak. Biz buna bir başlangıç yaptık. Bunun devamının getirilmesi konusunda da her türlü desteği sağlamaya hazırız. İnşallah Keykubadiye Sarayı'nın kalıntıları ortaya çıktıktan sonra, 'ki Kayseri Şeker Fabrikası o güce erişiyor', bu sarayı ihya etme noktasında gereken katkıları da sağlayacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Vami Düzgün ve beraberindekiler kazı alanını gezdi.