Mest, ayakları topuklarıyla beraber örten ayakkabıya verilen isimdir. Abdest alırken ayağa giyilen mestlerin üzerine meshetmek caizdir. İslam dini her zaman kolaylıklarla dolu yüce bir din olmuştur. Hayatımızın her anına yansıyan bu kolaylıklardan bir tanesi de mest üzerine meshetmektir. Arapça mesh kelimesi, ´bir nesnenin üzerinde elin gezdirilmesi, o nesnenin silinmesi´ anlamına geliyor. İslam dininde zaruret halleri dışında abdest alırken ayakların yıkanması farzdır. Fakat yaşlılar, seyahate çıkanlar ve çalışanlar mest üzerine mesh yaparak abdest alabiliyor. Mesh dinin büyük bir kolaylığı olmasıyla kış aylarında ki soğuk akan sularda meshi cazip hale getiriyor. Mest çorapları hem abdest almayı kolaylaştırıyor hem de son teknoloji şekilde üretiliyor. Mest çoraplarının fiyatı ise 25 ila 150 TL arasında değişiyor.

Kış aylarında ve soğuk günlerde özellikle yaşlılar ve engelliler için abdest almada sıkıntılar yaşanabiliyor. Kimi zaman ayakların yıkanması gerektiği durumlarda bazı yerlerde sıkıntılarda oluşabiliyor. Öyle ki bazı işyerlerinde lavabolara ´Lütfen ayaklarınızı lavabolarda yıkamayın´ şeklinde uyarılar bile asılıyor. Ancak İslam dininin en büyük kolaylıklarından biri olan mest çorapları, bu durumlarda ve kış ayların da vazgeçilmez bir güzelliği olabiliyor. Giyilen meshler 24 saat süreyle geçerli olmasının yanı sıra seyahate çıkanlar ve seferiler için 72 saat boyunca geçerli oluyor. Meshin yapılışı ise normal abdest alındıktan sonra mesh çorapları ayağa giyiliyor ardından ise üzeri sağ nemlendiriliyor.

DOĞRU BİR ŞEKİLDE YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Karaman Müftüsü Nuri Değirmenci Mest üzerine Meshin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini dile getirerek ‘’Dinimiz İslam insanların kolayca ibadetlerini yerine getirme hususiyetinde öncelikli bir dindir. Onun için kış sezonlarında veyahut da rahatsız olduğu dönemlerde kişilerin ayaklarını yıkamadan rahatlıkla onların üzerine mesh giyebilmeleri ve meshlerin de üstüne mesh etmeleri de fıkıhın bir gereğidir. Hem meshin deri ve deri cinsinden olanları olması bununla birlikte de belli bir 3 km yakın bir mesafeye yürüyebilecek bir durumda olması daha da önemlisi koyduğu zaman dik durması dökülmemesi ve yığılmaması gerekliliği üzerinde dururlar. Böyle bir meshin sabah erken saatlerde abdest aldıktan sonra giyilmesi ve o abdesti devam ettiği süre içerisinde de meshin devam edebileceğini ne zaman abdest bozulmuşsa o bozulduktan sonra meshin süresinin başlayacağını fıkıh beyan eder. Onun için sabah namazında abdest alıp da meshini giyen bir şahıs o meshin süresi ancak o abdestin bozulduğundan sonra yeni abdest almasıyla başlar ve mukim olan yerleşik durumda olanlar için 24 saat devam eder yerleşik durumda olmayan misafir olan seferde olan kişiler içinde 72 saat süresi vardır ve 72 saat süreyle yani o 3 gün 3 gecelik bir süre içerisinde giymiş olduğu abdestli halde giymiş olduğu meshin üzerine mesh edebilir. Biz soğuk günlerinde veyahut da sıkıntılı olduğumuz rahatsız olduğumu günlerde giymiş olduğumuz meshin üzerine 24 saat süreyle mesh edebileceğiz ve seferde olduğumuz süre içerisinde de 72 saatlik süre içerisinde o giymiş olduğumuz meshin üzerine mesh yapabileceğiz’’ dedi.

HER KESİME KOLAYLIK SAĞLIYOR

Mesh ise her kesme kolaylık sağlıyor. Yaşlı genç herkes kullanıyor. Meshin dinin sağladığı kolaylıklardan biri olduğunu dile getiren Gökhan Güleç ‘’Mesh dinimizin bize sağladığı kolaylıklardan biridir. Özellikle kış aylarında abdest alırken çok rahat bir şekilde oluyor. Meshi saat 3 de giydim bunun 24 saat süresi var. Ertesi gün ikindi namazına kadar bu meshi giyebiliyorum ben. Özellikle kış aylarında mesh çok kolaylık sağlıyor. Benim gibi soğuğa dayanamayan arkadaşlarım varsa bu meshi kullanabilir. Özellikle abdest almak için ayaklarımızın üşümemesi için giyiyoruz meshi. Dinimizin sağladığı bu kolaylıklardan kullanıyoruz’ dedi.

Necati ERMİŞ