YOZGAT (AA) - Halk arasında "Kral kızı" olarak bilinen Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma hamamının turizme kazandırılması için Orta Anadolu Kalkınma Ajansınca (ORAN) mali destek verilecek.

Sarıkaya Kaymakamlığınca hazırlanarak ajansa sunulan "Tarihi Roma Hamamı Röleve ve Çevre Düzenleme Projesi", uygulamaya ve fon aktarılmaya uygun görülerek 70 bin 468 lira mali destek almaya hak kazandı.

Sarıkaya Kaymakamı Yasin Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi Roma hamamının kalıntılarının mimari alt yapısı bozulmadan ve arkeolojik potansiyeli korunacak şekilde turizme kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Çevre düzenleme çalışmaları sonucunda denetimli olarak Roma hamamının ziyarete açılmasının planlandığını ifade eden Özcan, şunları söyledi:

"Roma hamamı yapılacak çalışmalar ve tanıtım sayesinde ilçe turizminin cazibe merkezi haline gelecektir. Tarihi Roma hamamı röleve çizimi, ölçüm tekniği olarak ileri teknoloji 3 boyutlu lazer taramasıyla yapılmaktadır. Elle ölçümü mümkün olmayan kabartmalar, freskler, barok süslemeler, oyma şekiller lazer tarama sistemi sayesinde hiçbir hataya yer bırakmadan en net ölçülerde elde edilecektir. Taramalar sonrası bilgisayar ortamında nokta bulutu şeklinde 3 boyutlu olarak yapıyı en ince ayrıntısına kadar inceleme ve çizme olanağı ortaya çıkacak."

Projenin, fotoğrafla belgeleme, restitüsyon ve restorasyon şeklinde üç aşamada uygulanacağını belirten Özcan, yapının genel konum ve ayrıntılarının ortaya konması için fotoğraflama çalışması yapıldığını, sonraki aşamada bazı bölümlerin yeniden tasarlanacağını ifade etti.

Özcan, son aşamada restorasyon çalışması yapılacağını aktararak, tarihi hamamın turizme kazandırılması için sürdürülen çalışmalar için ORAN'dan sağlanacak desteğin önemli olduğunu sözlerine ekledi.