Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılında işletmesini devraldığı Laodikya antik kenti için hazırladığı Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi tarihi yapıları olumsuz hava şartlarından koruyacak. Projeyle Laodikya Kilisesi’nin yılın 12 ayı ziyarete açılması hedefleniyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılında işletmesini devraldığı Laodikya Antik Kenti’nde 6 yıldır çalışmalar ara vermeden sürerken, geçen yıl UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alınan kent hızla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin antik kent için hazırladığı Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi’nin ilerleme toplantısı Laodikya antik kentinde yapıldı. Toplantıya, Denizli Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ve Fen İşleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile Laodikya Kazı Heyeti katıldı.

Birinci ilerleme toplantısında Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi kapsamında, şu ana kadar yapılan faaliyetler ve çalışmalar yerinde görülerek proje takvimi hakkında değerlendirme yapıldı. 2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında Laodikya Antik Kenti için Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1 milyon 188 bin lira bütçeli Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi’nin GEKA tarafından 748 bin lira desteklendiği ifade edildi.

Proje ile Pamukkale Üniversitesi arkeologlarının daha önce gün yüzüne çıkardığı İncil’de de adı geçen Laodikya Kilisesi’nin güneyinde bulunan Piskopos Evi, kilise arşivi ve kiliseye ulaşımı sağlayan doğu-batı-kuzey sokaklarının restorasyonu ile kilise içindeki gezinti alanları, yolları ve kilise üst örtüsünün yapılacağı kaydedildi.

Tarihi yapı ve duvarların güzelliğini ön plana çıkaracak bir sistemin ve polikarbon malzemeden yapılacak kilise çatı örtüsü için gerekli olan ayakların zemine uygun şekilde konumlandırıldığı kaydedilirken, proje hakkında şu bilgi verildi:

"Tarihi yapıyı mevsimsel etkilerden ve güneşin zararlı ışıklarından koruyacak bu çatı sayesinde Laodikya Kilisesi ve Piskopos Evi, yıl boyu ziyarete açık olacaktır. Ayrıca, cam yürüyüş yollarının da yapılması ile mozaik zemin de zarar görmeyecektir. Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi’yle turizm açısından önem taşıyan Laodikya Kilisesi, iklim koşulları ile dış etkenlerden korunacak ve yıl boyu ziyarete açık olacaktır."