Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı ve Leyla Gencer Opera Sahnesi Müdürü İpek Böler, “Opera ve baleyi halka sevdirmek bizim şuanda sahneye koyduğumuz eserlerle çok mümkün. Halkın seveceği eserler sahneye konulduğu zaman zaten gişe rekoru kırıyor, bilet bulamıyorlar. Şimdi Leyla Gencer’de bu tür operetler olduğu için seyirci sıkıntısı çekmiyoruz” dedi.

Leyla Gencer Opera Sahnesi Müdürü İpek Böler, Leyla Gencer’de sahnelenen eserlere ilişkin, “‘Yanlışların Suçu’ adlı bir modern balemiz var. Daha sonra ‘Arşın Mal Alan’, ‘Bir Tenor Aranıyor’ bir keman piyano resitalimiz var. Çocuk oyunlarımız var. ‘Çocuk Dünyası’, ‘Nasrettin Hoca’. Şimdilik bu eserlerimizle halka açtık sahnelerimizi, operet sahnemizi” diye konuştu.

“Ben bugüne kadar burada hiç boş koltuk görmedim” diyen Böler, çocuk oyunlarının her zaman dolu olduğunu ifade ederek, “Yurt dışında bütün sahneler ciddi derecede uzaktır şehre. İnsanlar çok büyük bir mutlulukla gider sanatseverler. Leyla Gencer’de de böyle bir sorun olmayacak, uzak olduğu için sahnemiz full dolacak. Tabi ki bu sanatseverlerimizin elinde olan bir şey. Biz bütün herkesi buraya çağırıyoruz, davet ediyoruz. Salonumuz ve sahnemiz opera ve operetler, konserler için onları bekliyor. Her sene sonunda buradaki çocuk korosuyla prodüksiyon hazırlıyoruz. Baya bir eser çıkarıyoruz. O eserde hem koromuzu yapıyoruz, çocuklarımız şarkı söylüyor ve eserimizi sahneliyoruz. Hayatında hiç sahneye çıkmamış çocuklar sahnede yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“KONYA DIŞINDA ŞEB-İ ARUS HASRETİ İÇİNDEYDİM”

Mevlana ve Yunus Emre eserleriyle ilgili çalışmalar hakkında ise Böler, şunları kaydetti:

“Onlar benim kendi özel eserlerim. Mevlana Rumi, Yunus Emre ‘Gel Gör Beni Aşk Neyledi.’ Konya dışında Şeb-i Arus hasreti içindeydim. Bunu çok iyi bir şekilde başardım. Türkiye’nin birçok yerinde Şeb-i Arus yaptım. Tanrıma şükrediyorum ki bana bu gücü verdi. Yunus Emre ‘Gel Gör Beni Aşk Neyledi’, o da ilk defa Mevlana gibi Türkiye Barolar Birliği’nin sahnesinde sahnelendi. Daha sonra Kültür Bakanlığı’nın himayelerinde yaptık. İnşallah özel eserlerim olarak onları da canlandırmak, seslendirmek istiyorum.”

“OPERA VE BALEYİ HALKA SEVDİRMEK BİZİM ŞUANDA SAHNEYE KOYDUĞUMUZ ESERLERLE ÇOK MÜMKÜN”

“Opera ve baleyi halka sevdirmek bizim şuanda sahneye koyduğumuz eserlerle çok mümkün” diyen Böler, “Hayatında opera sahnesine gelmemiş seyircilerimizden artık bana telefon geliyor. Bugün bazı üniversitelerden telefon aldım. Biz Leyla Gencer’e opera seyretmeye gelmek istiyoruz, nasıl geliriz? Biz onlara yol tarif ettik. Bugün ‘Türkünün Sözü’ var. ‘Bir Tenor Aranıyor’ var. ‘Arşın Mal Alan’ var. Bu yıllar öncesinde yüz temsil yaptı, rekor kırdı. Arşın Mal Alan’daki askeri Cumhur Böler oynuyordu ve yüz temsille yıllar sonra tekrar ‘Arşın Mal Alan’ rekor kırıyor. Dolayısıyla halkın seveceği eserler sahneye konulduğu zaman zaten gişe rekoru kırıyor, bilet bulamıyorlar. Şimdi Leyla Gencer’de bu tür operetler olduğu için seyirci sıkıntısı çekmiyoruz” dedi.

“SANAT GİRER SAVAŞ GİDER”

Opera ve balenin 6 ilde olduğunu kaydeden Böler, “İnşallah Kültür Bakanlığı, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bize yol açar. Antep’te de kurarız, Van’da da kurarız, Diyarbakır’da da kurarız. Sanatın girdiği her yerde barış vardır. Sanat girer savaş gider. Dolayısıyla biz Türkiye’nin her toprağında sanatımızı zevkle, keyifle yapalım. Çünkü gerçekten yeni mezun konservatuar mezunlarımız var ki, onlara kapılar açıp, onları halkla, seyirciyle buluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.