BEYRUT (AA) - Lübnanlı fotoğrafçı Haşim El-Medeni, arşivindeki yarım yüzyıllık siyah beyaz fotoğraflarla Sayda şehrinin yakın geçmişine ışık tutuyor.

Medeni (88), Lübnan'ın güneyinde yer alan Sayda şehrindeki Şehrazat isimli stüdyosunda çektiği siyah beyaz fotoğraflarından oluşan zengin arşivi ve hatıralarıyla, Lübnan'ın Sayda şehrinin tarihini 1940'lı yılların sonundan itibaren kaydediyor.

Bebek portrelerinden, güreşçilere, ellerindeki silahlarla zamanın modasına göre giyinmiş Lübnanlı gençlerden, geleneksel kıyafetli Arap köylülerine, dükkanlarının önünde poz veren Sayda esnafından, Lübnan'ın dünya çapında tanınmış simalarına çok geniş bir yelpazeye ulaşan arşivde, ülkenin geçirdiği dönemsel değişimler gözler önüne seriliyor.

1949'dan günümüze uzanan bir fotoğraf yolculuğu

Medeni, şehirdeki emektar stüdyosunda bulunan antika eşyaların ve siyah beyaz fotoğrafların arasında hayatını ve fotoğraf yolculuğunu AA muhabirine anlattı.

Sayda'da 1928 yılında doğan Medeni, babası Muhammed Tahir'in Osmanlı vatandaşı ve Medineli olduğunu belirterek, "Babam, Mısır'daki Ezher Üniversitesi mezunu bir din alimi. Osmanlı, I. Dünya Savaşı'nda babamı Asya'daki ülkelere vaazlar vermesi için gönderiyor. Savaştan sonra 1918 yılında Türkiye ve Lübnan üzerinden Medine'ye gitmek isteyen babamı Lübnan'a geldiğinde Sayda halkı bırakmıyor. Annemle tanışınca burada kalıyor" dedi.

Fotoğraf çekmeye küçük yaşlardan itibaren merak saldığını aktaran Medeni, kendisini geliştirmek ve fotoğrafçılık hayalinin peşinde koşmak için o dönem İngiliz mandasında olan Filistin'in Hayfa kentine gittiğini ifade etti. Burada bir Filistinliden fotoğraf çekimi ve negatiflerin basım tekniklerini öğrendiğini aktaran Medeni, birkaç yıl Hayfa'da kaldıktan sonra 1948 yılında Filistin'de yaşanan Nekbe'den (Büyük felaket) dolayı Sayda'ya geri dönmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Medeni, "İlk fotoğraf makinemi 1949 yılında biriktirdiğim paralarla aldım. Bu işe, Sayda sokaklarında çektiğim fotoğrafları satarak başladım, 1953 yılında da Şehrazat adını verdiğim stüdyomu açtım" diye konuştu.

Muhabir: Furkan Güldemir