SİVAS (AA) - Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Mihrali Bey Konağı, aslına uygun olarak restore edildikten sonra ziyarete açıldı.

İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Kafkasya'dan Anadolu'ya göç eden ve Uzun Yayla Bölgesi'ne yerleşen Karapapak Türkleri'nden halk kahramanı Mihrali Bey'in 1889 yılında yaptırdığı tarihi konağın restore edildiği belirtildi. 

Ulaş ilçesinin Acıyurt Köyü Konak Mezrası'nda bulunan iki katlı konak ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verilen açıklamada, konağın zemin katının kesme taştan yapıldığı ve bu katın haremlik, depo ve kiler olarak kullanıldığı aktarıldı.

Konağın diğer bölümlerinin moloz taştan yapıldığı, üst katında ise ahşap ve kerpiç malzeme kullanıldığı kaydedilen açıklamada, konakta dökülen ve çatlayan bölgelerde sıva raspası, çatı tamiratı, ısı ve su yalıtımı, çürüyen yağmur borularının yenilenmesi, ahşap ve demir imalatların bakımı, ahır, aşhane üst örtüsünün yenilenmesi, tatlı kireç sıva ile cephelerin temizliği gibi çalışmaların yapıldığı ifade edildi.

Konağın 1995 yılına kadar kullanıldığı ve daha sonra Sivas İl Özel İdaresine bağışlandığı aktarılan açıklamada, 2004 yılında ilk restorasyonun yapıldığı bildirildi. 

Tahribatlar oluşan konağın yaklaşık 7 ay süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Osmanlı-Rus Savaşı'nda 150 adamıyla Ruslara karşı binbaşı rütbesiyle savaşan ve başarılarından dolayı Osmanlı idaresi tarafından Mecidiye Nişanı verilen Mihrali Bey, Erzurum Müdafaasında da önemli görevlerde bulunması sebebiyle Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Acıyurt köyüne yerleşmiş ve kendisine bir konak yaptırmıştı. İkinci Abdülhamit'in emriyle 40. Hamidiye Süvari Alayını kuran Mihrali Bey, çıkan isyanı bastırmak için Sivas Valisi Reşit Paşa'nın, padişaha telkinleri sonucu 500 adamıyla Yemen'e giderek İngiliz ve Araplarla mücadele etmiş ancak Yemen'de şehit düşmüştü."