KONYA (AA) - ABDULLAH ÖZKUL - Konya'da girişimci Ali Kıssal, eski bir yolcu otobüsüne yaptırdığı taş fırında etli ekmek pişiriyor.

Uzun yıllar şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan otobüsü mobil fırına çeviren girişimci, semt pazarlarında hemşehrilerine odun ateşinde etli ekmek hizmeti sunuyor.

Yaklaşık 7 yıldır gezici etli ekmek fırını işleten Ali Kıssal (28), AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce pazarlarda bir esnafın yanında çalıştığını söyledi.

Pazar esnafının yemek yiyebilmek için tezgahı bırakmak zorunda kaldığını veya işinin başındayken sağlıklı şekilde ihtiyacını gidermeye çalıştığını belirten Kıssal, pazarcının yemek sorununa çözüm üretmek için bu fikri hayata geçirmeye karar verdiğini ifade etti.

Kıssal, Konya'da en çok tüketilenlerden birinin etli ekmek olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Pazarlarda çalışırken, etli ekmek yemek istediğimizde malzemeleri alıp mahalle fırınında hazırlatıyorduk. Bunun için de tezgahı bırakmak zorunda kalıyorduk. Bu da işimize engel oluyordu. Sonra 'ne yapabiliriz' diye düşünürken, böyle gezici bir fırınla pazarlarda, sünnet ve düğün gibi organizasyonlarda hizmet verelim dedik. Bunun üzerine seyyar etli ekmek fırınını tasarladık."

- "Esnaf da memnun biz de"

Mobil fırın olduğu için Konya'nın her yerine hizmet götürebildiklerini anlatan Kıssal, "Fırınımız sayesinde pazar esnafının yemek alternatifi arttı. Canları etli ekmek istediğinde kolaylıkla erişebiliyorlar. Esnaf da memnun biz de memnunuz. Fırınımızın diğer fırınlardan hiçbir farkı yok. Lezzet ve pişirme tekniği açısından aynı hizmeti veriyoruz" diye konuştu.

Kıssal, fiyat olarak diğer fırınlara göre daha hesaplı hizmet vermelerinin de esnafın ilgisini artırdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Etli ekmeği diğer fırınlara göre daha ucuz veriyoruz. Eğer ucuz vermezsek iş yapamayız. Marketler çoğaldığı için pazarcılar fazla iş yapamıyor. Pazar esnafı yemek parasını bile hesap ediyor. Biz de sürümden kazanıyoruz. Mahalle arasındaki bir fırınından daha fazla satıyoruz. Sabahları sıkma ve yağ somunu, öğle vakti etli ekmek, karışık, tereyağlı börek yapıyoruz. Konya'da böyle bir uygulama fazla yaygın değil. O yüzden herkesin dikkatini çekiyor."

Mobil Fırının ortağı Akif Asmaer (28) de kendisine böyle bir teklif geldiğinde önce şaşırdığını ve "Niye olmasın" diyerek arkadaşı ile işe başladığını anlattı.

Otobüse yerleştirilen fırının diğerlerinden hiçbir farkının olmadığına dikkati çeken Asmaer, "Fırınımız tuğladan yapıldı. Yalıtımı olduğu için araca zarar vermiyor. İlginç bulunduğu için epey rağbet görüyoruz. İnsanlar merak ediyor. 'Otobüsün içinde etli ekmek mi yapılır' diye geliyorlar, denemeye karar veriyorlar. Hepsi de memnun kalıyor. Arkadaşım esnafı dolaşıp siparişleri alıyor, ben de hazırlıyorum. Diğer elemanlarımız da siparişleri dağıtıyor."