İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün organizesiyle İstiklal Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın ölümünün 64.yıldönümü nedeniyle tarihçi yazar Mustafa Armağan Piri Reis Kültür Merkezi’nde bir konferans verdi.
26 Ocak 2012 Perşembe günü saat 14.00’de Piri Reis Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Vali Süleyman KAHRAMAN, Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, daire müdürleri, Tarihçi Yazar Mustafa Aarmağan ve vatandaşlar katıldı.

 Vatandaşların yoğun bir ilgi gösterdiği konferansta ilk sözü Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu aldı. Uğurlu konuşmasında Tarihçi Yazar Mustafa Armağan’ı Karaman’da görmekten duydukları memnuniyeti ifade ederken, Kazım Karabekir Paşa’nın Karaman için ayrı bir yeri olduğunu belirtti.

 Daha sonra kürsüye gelen Vali Kahraman; “Karaman birbirinden değerli düşünürlerin ve sanatkârların şehridir… Ve bugün Karaman iki sevinci birlikte yaşıyor. Birincisi bağrından çıkan büyük bir şahsiyeti yâd etmek, diğeri de büyük bir araştırmacıyı, büyük bir yazarı misafir etmek…”diyerek başladığı konuşmasında Mustafa Armağan’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

 Vali Kahraman konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Bugün sadece Karaman için değil ülkemiz ve insanlık için de büyük bir önem ve anlam taşıyan Kazım Karabekir Paşa’yı anmak üzere burada toplandık.  Aziz milletimizin alın yazısında önemli bir yeri olan Kazım Karabekir Paşa’nın sadece mazide değil bugün de yaşadığı görüyoruz ve bu büyük bir sevinç, büyük bir onur…  Çünkü onun mücadelesi ve onun hatıraları dün bizi başarıdan başarıya taşırken, bugün de bize kılavuz olmaya devam etmektedir.  O sadece cephede değil, milletimizin siyasî hayatında, düşünce dünyasında da başarılı işler yapmış ve milletimize yeni ufuklar açmıştır. Onun mücadelesinin aziz milletimizin bağımsızlığını kazanmasında, şahsiyetini ve varlığını korumasındaki rolünü bilmek ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak boynumuzun borcudur.  İstikbalimizin mazimizden daha güzel olmasını istiyorsak, öncelikle maziyi istikbale taşımayı öğrenmemiz gerekiyor.  Değerli Araştırmacı Yazar Mustafa Armağan hocamız, bu anlamda büyük bir görevi yerine getiriyor.  Onun araştırmaları ve eserleri mazi ile istikbalimiz arasında bir köprü vazifesi görüyor.   Hocamızın araştırmalarının ve eserlerinin tarih şuurumuzun muhafazasında ve tarihimizin sürekliliğini sağlamada önemli bir yeri var. Kendisine bu anlamda minnettar olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum.  Konferansın gönül dünyamızda, düşünce dünyamızda yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum.”

 Konuşmaların ardından Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, Kazım Karabekir Paşanın hayatı, mücadelesi, askeri, siyasi ve insani kimliği ile ilgili konferans verdi. Armağan, Kazım Karabekir Paşa’nın iyi bir asker olduğu gibi üstün bir şahsiyete sahip olduğunu; ama yaşanan gelişmeler neticesinde ve sergilenen duyarsızlık sebebiyle Kazım Karabekir Paşa’nın geri planda kaldığını, unutulduğunu belirtti.

Konferansın sonunda Vali Kahraman ve Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu Mustafa Armağan’a çeşitli hediyeler sundu ve program sonunda yazarın okurlar için kitap imzalamasıyla sona erdi.