NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde yaşayan Osman Aytekin (57), Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve Tevfik Fikret gibi ünlü şairlerin dillere destan şiirlerini resmediyor.

İlçede gazeteciliğin yanı sıra sanatsal faaliyetlerde bulunan Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul sıralarında başladığı çizimlerine 45 yıldır ara vermeden devam ettiğini ve kendisine özgü bir metot geliştirerek farklı çalışmalara yöneldiğini söyledi.

Bugüne kadar kara kalem, yağlı boya ve pastel çalışmalarını içeren 14 kişisel sergi açtığını aktaran Aytekin, bir süredir ise tanınmış şairlerin şiirlerindeki anlatımları çini mürekkebiyle kağıda resmettiğini belirtti.

Aytekin, yaklaşık 2 aylık bir uğraş sonucunda, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve Tevfik Fikret gibi şiirleri dillere destan olan şairlerin bazı eserlerindeki mısraları resimleştirdiğini, çalışmalarına belirlediği günlük çizim saatlerinde devam ettiğini anlattı.

Çizimlerinden örnekler veren Aytekin, Necip Fazıl'ın "Bekleyen" adlı şiirinden, "Seni korkutacak geçtiğin yollar, arkandan gelecek hep ayak sesim", Sezai Karakoç'un "Mona Rosa" adlı şiirinden ise "Açma pencereni perdeleri çek, Mona Rosa seni görmemeliyim" mısralarının tamamladığı çalışmalar arasında olduğunu kaydetti.

Aytekin, 50 ayrı şiiri resmetmeyi amaçladığını, 15 şiir üzerinde çalışmalarını tamamladığını söyledi.

- "50 desen, 50 mısra"

Kendisine ait özgün ve özgür bir çizim tekniği geliştirdiğini ifade eden Aytekin, "Sanatçı kendi çizgisini kendi yorumunu belirleyerek farklı bir üslup geliştirmeli. Başka bir sanatçının etkisi altında kalırsa sanatında ilerlemesi mümkün değil" diye konuştu.

Aytekin, şöyle devam etti:

"Neredeyse yarım asırdır resimle uğraşıyorum, resme farklı açılardan yaklaşarak farklı çizgiler kullanmaya çalıştım. Şimdi yine farklı bir konuya eğilerek, ölümsüz şiirleri resimleştiriyorum. Önemli şairlerin şiirlerinden birkaç mısra veya kıtayı alıp, oradaki anlatıma uygun resimler çiziyorum. Bu çalışmaların sonunda '50 desen, 50 mısra' adında bir albüm çıkarmayı amaçlıyorum. Desen çizdiğimize göre, farklı bir metot izleyip yapılmayan bir uygulamaya başlamayı düşündüm. Zira, sanatçı kendine özgü bir metot belirlemez ve tekrara düşerse sanatı yok olur."