Karaman Halk Eğitim Merkezi ve Karaman Gençlik Merkezi'nin kaybolmak üzere olan Osmanlı mirası,  çini sanatına düzenlenen kurslarla hayat veriyor.

Mimari Dekoratif Sanatlar Usta öğreticisi Hatice Korkmaz önderliğinde gerçekleşen çini kurslarına Karamanlı gençler ve kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Ölmeye yüz tutmuş bu sanatı, Türkiye ve Karaman kültürüne geri kazandırmak için kolları sıvayan Hatice Korkmaz ve öğrencileri bu kültürü yaşatmak için çalışıyor.

Geleneksel yöntemlerle hazırlanan birbirinden güzel kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işleniyor.

Tabak, vazo, sürahi, süs eşyalarının üzerine çini sanatı uygulanırken dört aşamadan geçiyor.

TAHRİRLEME:

Dekorlamanın ilk aşaması tahrirlemedir. Mamulün üzerine yapılacak olan desen, ilk önce usta eller tarafından ince kağıtlara çizilir. Desenler yapılırken klasik Osmanlı desenlerinin ve motiflerinin yanında modern dizaynlarda kullanılır.

BOYAMA:

Tahrirlenen yani çizilen desenin boyanması aşamasıdır. Önceden belirlenen renklerdeki deseni samur ve kıl fırçalarla boyanır. Basit görünmesine karşın zor bir iştir.

SIRLAMA:

Dekorlanan mamuller hammaddesi silis olan ve sır adı verilen boza kıvamındaki sıvıya daldırılarak, bu sıvıyla kaplanması sağlanır. Sır mamule parlaklığı veren ve desenin zarar görmemesini sağlayan maddedir. Süt görünümündedir fakat piştiğinde cam görünümünü alır. Sırlama çinicilikte önemli bir aşamadır.

 MAMUL PİŞİRİMİ: 

Sırlanan mamuller 900C’ de pişirilir.  Bu pişirmede yaklaşık 21 saat süren 9 saat fırının yanması 12 saat ise soğuması için geçen süredir.

  Kursların ücretsiz olduğunu ve belirten Hatice Korkmaz Karamanlı kadınları ve gençleri davet ediyor.  Kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatı hep beraber yaşatmamız gerektiğini hatırlatan Korkmaz bu sanata ilgi duyan herkese teşekkür ediyor.