Karaman Kalesinin güneydoğu eteğinde, Pazar Kapısından İç Kaleye çıkan yolun sağında, meyilli bir arazi üzerinde bulunan, Boyalı Kadı, Yılanlı, Hisar, Kale cami gibi isimlerle de anılan Pir Ahmet Efendi Camii için Karaman Belediyesi Başkanı Ertuğrul Çalışkan restorasyon çalışması başlatacaklarını söyledi. 17.yüzyıldan itibaren bir çok kez onarım ve tadilat geçiren cami 2011 yılında da tadilat çalışması yapıldı. 2012 yılında ise ibadete açılması gerekirken halen kapalı olması alkol içenlerin, esrar ve bali kullanan bağımlıların yuvası olmuştu. Bu durumdan rahatsız olan Karaman halkı belediyeye şikayetlerinden sonra Karaman Belediyesi duruma el attı ve Vakıflar Müdürlüğü işbirliği ile en kısa zamanda restorasyon çalışmalarının başlatılacağı belirtildi.

Camide Evliya Çelebi’nin de Eseri Bulunuyor
Evliyâ Çelebi, seyahatleri esnasında uğradığı yerlerdeki mekânların uygun yerlerine bazen bir mısra, bazen bir kıta, bazen de ismini ve ziyaret ettiği yılı yazarak bir iz bırakmıştır. Bu yazılardan en son keşfedileni ise Karaman Pir Ahmed Efendi Camii’nde.
Evliyâ Çelebi’ye ait en son bulunan bu yazı, Pir Ahmed Efendi Camii’nin duvarında yer alıyor. İbrahim Hakkı Konyalı, Karaman tarihinde 954 Hicri, 1547 Miladi yılında tanzim edilen bir vakfiyeyi yayınlamıştır. Bu vakfiyeye göre Karaman’ın Larende şehrinde Boyalı oğulları diye meşhur Mustafa oğlu merhum Pir Ahmed’in oğulları Mevlana Fethullah ile Mevlana Sun‘ullah kardeşler, dedelerinden ve babalarından kalan mülklerini vakfetmişlerdir. Bu iki kardeş, vakıf gelirlerinin Pir Ahmed’in kale içindeki mescidinin bakımı ve Kur’an okunması için harcanmasını istemişlerdir. Vakfiyesine göre Boyalı Kadı Pir Ahmed Camii, 1547 yılından çok önce Pir Ahmed hayatta iken yapılmış olmalıdır. Evliyâ’nın el yazısı ise caminin giriş kapısının sağ tarafındaki mermer sütununa yazılmıştır. Evliyâ Çelebi, hacca giderken 1082 yılında ziyaret ettiği Karaman’daki eski adıyla Boyalı Kadı Camii hakkında Seyahatname’sinde şunları yazar: “Ve Ortâhisar’ınBâzârkapusunun iç yüzünde, minâresinâ-tamam Boyalı Kadı Câmi’i, kubbe-i âlîdir, ammâ kiremit örtülüdür.”
Pir Ahmed Efendi Camii’nin giriş kapısının sol kenarındaki mermer sütunda, yerden 180 cm. kadar yüksekte olan yazı şudur: “Seyyâh-ı âlem Evliyârûhıyçünfatiha sene 1082”
Ayrıca, caminin kuzeyi hazire olup, burada son devir Osmanlı mezar taşları bulunmaktadır.