Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş: “Sizler Türkçe Sevdalısı ve Bayraktarı Olmalısınız”
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresinin açılış programında yaptığı konuşmasında Türk diliyle ilgili önemli konuları gündeme getirdi.
Prof. Dr. Turan Karataş konuşmasında kongreye gelen katılımcıları ve kongre ortamını gördükten sonra millet olarak dünyada saygın bir yerde olduğumuzu hissettiğini söyledi. Karataş, kongrenin Karaman’a ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine çok yakıştığını da sözlerine ekledi.
Karataş, üniversitelerin bulundukları şehirlere göre kendilerine misyon edindiklerini belirterek, “KMÜ’ nün en önemli misyonlarından biri Karaman’ın Türk dilinin başkenti olması nedeniyle Türk dilini geliştirme konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu açıdan bakıldığında kongremiz büyük önem taşımaktadır.”  dedi.
Prof. Dr. Karataş iki yıl önce yapılan ilk kongrenin yararlı geçtiğini ve önemli bilimsel çalışmalara ışık tuttuğunu kaydetti. İkincisi düzenlenen kongrenin, Türkçenin birleştirici gücünün bir yansıması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karataş, Türkçenin bugün değişik coğrafyalarda farklı dilleri konuşan birçok kişiyi ortak bir zeminde buluşturduğunu kaydetti. Karataş,  yerli ve yabancı pek çok öğrencinin, Türkçenin çağrısına kulak vererek Türkçenin diyarına, Yûnus’a yankı veren Karaman’a koştuğunu ifade etti. 
Günümüzde dünyada 7 bin dilin konuşulduğuna değinen Prof. Dr. Karataş, bu diller arasında Türkçenin çok önemli bir yerde olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Karataş konuşmasına şöyle devam etti: “Kongre vesilesiyle dünyamızda Türkçe için yeni bir paragraf açmayı düşündük. Bunun için Türkiye’nin ve dünyanın muhtelif ülkelerinde lisans ve lisansüstü öğrenimine devam eden gençlerin çalışmalarına kulak vermek istedik. Kongre süresince dinleyeceğimiz bildiriler, Türkçenin bir bilim ve sanat dili olarak kullanımına ışık tutan çalışmalardır. “
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş bir dilin gücünün onu konuşan insanlar için önemli olduğunu vurgulayarak, milletlerin medeniyetlerini dilleri sayesinde yaygınlaştırabileceklerini söyledi. Gençlerin Türk dilini etkin kullandıkları takdirde dil bayraktarlığı yapacaklarını belirten Karataş, “Sizler Türkçe sevdalısı ve bayraktarı olmalısınız.” dedi.