Osmanlı döneminde ruh sağlığı hastalarının müzikle tedavi edildiği Amasya’da yüzyıllar sonra aynı tedavi metodu yeniden uygulanmaya başladı.

Recep Akyılmaz Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde çoğunluğu şizofreni olan ruh sağlığı hastalarından oluşan Türk Halk Müziği Korosu kuruldu. Müzik öğretmeni Orhan Özkan’ın 3 aydır ders verdiği 10 kişiden oluşan koro ilk konserini düzenlenen kermeste verdi.

Hazeranlar Konağı’ndaki kermesin açılışını yaptıktan sonra hastalardan oluşan koronun verdiği konseri dinleyen Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, korodakileri tebrik ederken, şehirde Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi olarak kullanılan Bimarhane’de yüzyıllar önce hastalara müzik ve su sesiyle tedavi edilmesi geleneğinin yeniden canlanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’ne 6 ay önce geldiğini anlatan grubun solistlerinden Zeynel Abidin Yıldız, “Çok faydasını gördüm. Birçok ilacımın kesilmesine, toplumla iç içe olmama faydası oldu. Evden dışarı çıkmıyordum genelikle. Ama şimdi sosyalleştim. Arkadaş ortamım gelişti” dedi.

Müziği çok sevdiğine değinen Yılmaz, "Türk halk müziğine ilgim var. Türkülere, deyişlere. Sabahat Akkiraz Arif Sağ, Musa Eroğlu gibi sanatçıları çok dinliyorum” diye konuştu.

Grupta enstrüman çalan Süleyman Sucu’da arkadaşlarıyla bir arada müzik yapmaktan keyif aldığını dile getirdi.

Merkezin halen ‘danışan’ adını verdikleri 121 hastaya hizmet sunduğunu, Amasya Halk Eğitim Merkezi ile yaptıkları işbirliği ile resim, müzik ve el sanatları alanlarında kurslar düzenlediklerini, ayrıca 46 hasta ve yakınlarına evlerinde aile terapisi verildiğini belirten Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri M. Rüştü Ertosun, bu sayede hastaneye giden hasta sayısında da azalma görüldüğünü kaydetti.

Hastaların yakınlarının duygulu anlar yaşadığı konseri Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Erdem, Emniyet Müdürü Mehmet Artunay ve diğer yetkililer de izledi.