İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2014’ü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirilen etkinlikle uğurladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları Müdürü Şevket Demirkaya’nın ev sahipliğinde, gerçekleşen etkinlikte konuşan İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, “2014 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeliği görevine getirildim. Tiyatronun 100. yılında tiyatroyu hak ettiği yerlere getirmeyi hedefliyoruz. Bu hedef 101. yıl olan 2015’te de devam edecek” dedi.

“TÜRK TİYATROSUNU DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

‘Türk Tiyatrosunu dünyada markalaştıracağız’ diyen Erhan Yazıcıoğlu, “Tiyatromuzun başarısının katlanarak İstanbul ve Türkiye’ye mal edilmesini istiyorum. Yeni oyunlarımız sırada ve arka arkaya geliyor. Amacımız tiyatroyu hak ettiği ancak olmadığı yere taşımaktır. Tiyatromuz dünyada tanınmıyor. Tiyatromuzu dünyada markalaştırmak istiyoruz. Onu dünyaya tanıtacağız. Benim olduğum süre içerisinde olmasa bile benden sonra, benim arkamdan yürüyenler bu tiyatroyu çok daha yükseklere taşıyacaklar” diye konuştu.

Seyircinin isteğine uygun geniş bir oyun yelpazesi çizdiklerini ifade eden Yazıcıoğlu, “Geniş bir oyun yelpazesi çizdik. Bu yelpazede yerli oyunlar ağırlıkta. Dünya klasiklerine de arkamızı dönmüyoruz. Çünkü dünya klasikleri bizi Avrupa’ya taşıyacak. Dünya’da bu klasikleri en iyi yöneten yönetmenleri ülkemize kadar getiriyoruz. Belediye Başkanımız bizi bu konuda destekliyor. Tiyatromuz için iyi bir şeyler yapılacaksa asla hayır denmiyor. Biz de bu iyi niyeti istismar etmeden yola devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“DARÜLBEDAYİ 100. YILI OKULU YETENEKLERİ BEKLİYOR”

Şehir tiyatrolarının işlevsel en önemli yanının eğitim olduğunun altını çizen Yazıcıoğlu 2015 yılının ilk haftalarında Darülbedayi 100. Yılı Okulu’nun açılacağının müjdesini verdi. Yazıcıoğlu, “Okulumuz bir eğitim kurum olacak. Tiyatro sadece iki kahkaha ve laf değildir. Mutlaka eğitime önem verilir. Muhsin Ertuğrul’dan bu yana bu böyledir ve biz de bunu devam ettiriyoruz. Bu tiyatro okulu bize büyük onur veriyor. Orada gençlerimiz hiçbir yanlışa sapmadan eğitilecekler, sanat ve kültür ile yoğrulacaklar. Tertemiz birer insan olarak topluma dahil olacaklar. Okul için şu an 3 sınıf yapabildik. Bir sınıf daha yapacağız. Orada üretilen her şey o sahnede sergilenecek. İçimizden ve dışımızdan hocalık seviyesinde olan herkese kapımız açık. Okulumuza sınavla öğrenci alacağız. 7-35 yaş arasındaki bireylere (ikiye bölerek 7-18 18-35 yaş aralığında) eğitimlerimiz olacak. Bize başvuracak öğrencilerin konservatuar mezunu olması şart değil. Burada bir sınava tabi tuttuğumuz ve ışık gördüğümüz herkes okulumuzda eğitim alabilecek” ifadelerine yer verdi.

Tiyatrodaki eksiklikleri gidermek giderme adına çalışmalar yaptıklarını vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Birimi olarak yıllardır süren bir akış içerisinde farklı alanlarda etkinlikler sürekli devam ediyor. Her yıl ilave olan salonlarla ilave olan koltuk sayılarıyla paralel olarak program sayıları da artmış oluyor. Bunun yanı sıra kaliteyi de arttırıcı ve kendi kültürümüze ağırlık veren çalışmalar her zaman daha önde oluyor. Bu yıl halk ve sanat müziğimize geleneksel sanatlarımıza biraz daha yer vermek ve bu arada tiyatrodaki bazı eksiklikleri giderme noktasında da özel çabalarımız var. Şehir Tiyatrolarımız eğitime yönelik alt yapı çalışmalarına zemin hazırladı. Bunlar 2015’te faaliyette olacak. Bir taraftan da Kültür Müdürlüğümüz bünyesinde yeni oluşturulan bir gösteri sanatları atölyesi ile orada hem eğitim hem uygulama ile geleneksel sanatlarımıza kucak acıcı dünya sanatlarına da yön vermeye niyetli olan bir farklı çalışmada devam ediyor. Belediye sanatın her alanında hem uygulayıcı olarak hem de destekçi olarak görevini yapmaya çalışıyor” dedi.

İSTANBULLULAR YAZLIK TİYATROLARINA KAVUŞACAK

Bu sene gösterime giren Cibali Karakolu, Kerbela gibi oyunların yüzde yüzün üzerinde bir dolulukla perde açtığını belirten Abdurrahman Şen, “Oyunların genel ortalamasına baktığımızda sezon başından bu yana İstanbul Şehir Tiyatroları yüzde 95 ortalamayla oynuyor. Yılsonunu da bu oranla getirebileceğimize inanıyoruz. Seyircinin tiyatrosuna sahip çıkması şu anda son derece sevindirici ve tiyatromuz adına umut verici. Yazlık tiyatrolar için mekanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun için de 2 yıldır ciddi şekilde süren çalışmalar var. Maltepe’de yeni yapılan dolgu alanında açık hava tiyatrosu tamamlanıyor. Yaza kadar yetişmesini hedefliyoruz. Ayrıca Topkapı’da bir küçük açık hava sahnemiz var. Orayı da daha geniş anlamlı kullanılır hale getirmek istiyoruz. Mekan olarak da arayışlarımız devam ediyor. İstanbul’un birkaç tane açık hava sahnesine ihtiyaçları var. Bunun için mekan ihtiyacımız var. Şimdilik Topkapı ve Maltepe önümüzdeki yaz faaliyete geçecek” diye konuştu.

HALKIMIZA KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK

Halkın tiyatroya olan ilgisini değerlendiren Usta Tiyatrocu Zihni Göktay, “Bir tiyatronun 100. Yılını kutlaması çok gurur verici bir şey. Bu her yere her kuruma nasip olmuyor. Biz Darülbedayi olarak iyiyi doğruyu, eğlenceli ile faydalıyı bir arada sunmaya çalışıyoruz. Repertuarımızı İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin katkılarıyla geliştiriyoruz. Halk bize vaktini vererek bizi yıllardır tercih ediyor. Biz onlara güzel şeyler vermek zorundayız. Güldürürken gözleri nemlendirip gözleri nemlendirirken güldürüyoruz. Mutlaka her oyunun sonunda bir mesajımız oluyor. Eğlenceli ile faydalıyı sunmada bunu kastediyorum. Halkımızın tiyatroya ilgisi çok iyi seviyelerde. Yüzde 95 doluluk oranında oynuyoruz. 2015 yılı için de tiyatro diyoruz. Biz burada bir zehir paketi fiyatına tiyatro yapıyoruz. Tiyatro işçiye, emekliye, öğrenciye, 65 yaşını geçmişlere yüzde 50 indirimli. Haftada bir gün de halk günümüz oluyor. Her zaman kapımız açık buyursunlar” ifadelerini kullandı.