1 Aralık Perşembe günü Yunus Emre Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, birbirinden değerli üç usta yazar konuk oldu. Rasim Özdenören, Mehmet Harmancı ve Köksal Alver, salonu dolduran Karamanlılara; şehirleri, şehirlerdeki mekanları ve şehirlerde yaşayan insanları anlattı.
Konferans başlamadan önce konuşan Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, İmaret dergisinin organize ettiği bu tür etkinlikler sayesinde Karaman’ın kültürel anlamda zenginleştiğini ve bereketlendiğini belirtti.Bu toplantıların bizim geleneksel kültürümüzün son derece parlak, ışıltılı devamından ibaret olduğunu ifade eden Başkan Uğurlu: “Bizim kültürümüz şifai bir kültür. Şu an buradaki herkes bir derste. Eğitimimiz hayatın böyle muayyen bir zamanında, değer ve seviye kazanarak devam ediyor. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyor, değerli yazarlarımızı aramızda görmekten duyduğum mutluluğu bir kez daha ifade etmek istiyorum”dedi.
Söyleşide mikrofona ilk gelen usta kalem Rasim Özdenören konuşmasında; Şehirlerin oluşumu, varlığı ve yapısı ile ilgili tespitlerde bulundu. İnsan ve kent arasındaki ilişkiye değinen Özdenören, şehirlerin oluşumunda mabetlerin büyük etkisi olduğunu ve cami, kilise gibi ibadethaneler etrafına kurulduğunu anlattı. Bütün kentlerin annesi olarak adlandırılan Mekke şehrini vâr eden şeyin de aslında makam olduğunu ve o mabedi oraya inşa eden bir inanç ve düşüncenin Mekke’yi Ümmü'l Kurâ yaptığını söyledi.
Daha sonra söz alan Köksal Alver ise daha çok; şehir içerisinde sürdürülen yaşamlar, şehirlere özellik katan mekanlar ve insanların şehre yapması gereken katkılar üzerine konuştu. Şehirleri anlamak gerektiğini ifade eden Alver, şehirlerin de, içinde yaşayan insanların da birbirini tamamlayan iki unsur olduğuna dikkat çekti.
Yazar Mehmet Harmancı da, Rasim Özdenören ve Köksal Alver’in anlattığı konuları derleyip, özetleyerek vatandaşlardan gelen soruları aldı.
“Şehir Üzerine Söyleşiler” programının ikinci bölümü, Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ve Vali Süleyman Kahraman’ın konuk yazarlara günün anısına verdikleri hediye takdimi ile sona erdi.
Konferansı Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu'nun yanı sıra; Vali Süleyman Kahraman, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez, Belediye Meclis Üyeleri, Öğretim Görevlileri, Edebiyatçılar, Öğrenciler ve vatandaşlar takip etti.