Osmanlı Devletinin manevi mimarlarından Şeyh Edebali, Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı İnanç köyünde düzenlenen törenlerle anıldı.

9’uncusu gerçekleştirilen anma törenlerine Vali Necati Şentürk, AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Hacı Turan, STK temsilcileri, dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Hacı Turan, Şeyh Edebali’nin ‘Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilmez’ sözlerini hatırlatarak, “Biz eğer geçmişimizi tarihimizi çok iyi bilirsek bu günü de çok iyi okuruz. Devletin varsa sen de varsın. Devletin varsa millet olarak siz de varsınız. Bu yeni nesil geçmişi unutmuyor. Bu yeni nesil tarihi derinliklerinin kendine vermiş olduğu sorumluluğu çok iyi yerine getiriyor” diye konuştu.

“Cihan Devletinin projesini Ahiler yaptı”

Osmanlı Cihan Devleti projesinin Ahiler tarafından yapıldığını ifade eden Vali Necati Şentürk ise, “Cihan devletinin medeniyet projesini Ahiler atmışlardır. Rahmetli Turgut Özal, Türkiye’ye çok büyük hizmetleri olmuştur. Kültürel alanda ufuk açmıştır. Şeyh Edebali’den çok etkilenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her konuşmasında mutlaka bir Ahilikten söz eder. Onun en fazla kullandığı sözü ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’dır. İşte böyle güzel mirasın miras sahipleriyiz. Eğer bu ilkeleri hayata geçirirsek yeniden dünyada nizamı alem ilkesini hakim kılarız. Yeryüzünde gönül coğrafyamızda, kan, gözyaşı, mezalim durur. İnşallah o günler de gelir. Şeyh Edebali, Osmanlı’nın kuruluşunu fiilen mayalayan insandır. Ahilik kutlamaları yapılırken Şeyh Edebali’yi Ahilik kutlamaları içine almamak büyük bir eksikliktir. Mutlaka önümüzdeki sene Ahi Evran etkinliklerinin içerisine koymaya gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından yerel gösteriler yapıldı.