Sidney’de yapılan ve müze iletişimi alanında dünyanın en prestijli konferansı olan “Communicating The Museum” kapanış toplantısında, Communicating The Museum 2015’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca “Gençlere Yönelik En İyi Program” dalında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Mardin Müzesi, Arkeopark ile birinci oldu.

Uluslararası kültür turizm faaliyetlerinde Türkiye’nin etkinliği giderek artıyor. Sidney’de yapılan “Communicating The Museum” kapanış toplantısında, 2015 buluşmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılması kararı alındı. Ayrıca konferans kapsamında verilen yedi dalda Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nden biri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oldu. Konferans kapsamında müzelerin halkın ilgisini çekmesine yönelik iletişim çalışmaları için her yıl verilen 8 dalda Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri (IDCA) için bu yıl Sidney’de 17 ülkeden 76 müzenin yedi dalda toplam 96 projesi yarıştı. “Gençlere Yönelik En İyi Program” dalında Kültür ve Turizm Bakanlığı Mardin Müzesi, Arkeopark ile birinci oldu. Mardin Müzesi ipi, ABD ve konferansa ev sahipliği yapan Avustralya’dan katılan rakiplerini geride bırakarak göğüsledi.

DÜNYANIN EN GÖZDE MÜZECİLİK KONFERANSI İSTANBUL’DA YAPILACAK

Merkezi Paris’te bulunan iletişim ajansı “Agenda” tarafından her yıl dünyanın önemli kültür ve sanat şehirlerinde düzenlenen Communicating Museum 2015 ise Türkiye’de yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ana sponsorluğunda İstanbul’da gerçekleştirilecek konferansın ülke turizmine olumlu katkı yapması bekleniyor. Müze profesyonelleri için özel olarak düzenlenen konferans, gelecek yıl 9-12 Eylül tarihleri arasında “Contemporary (Çağdaş)” teması ile gerçekleştirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in özel talimatıyla başlatılan çalışmalar ve görüşme trafiğinin ardından İstanbul’da yapılması kararlaştırılan konferansın en önemli amacı ise düzenlendiği şehirlerdeki müzelerin uluslararası platformda öne çıkarılması, kültürel ve sanatsal anlamda dünyadaki örneklerinden yola çıkılarak daha fazla ziyaretçiye ulaşılması. Bu açıdan organizasyonun dünya tarihindeki en önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve dünya mirasının seçkin örneklerini barındıran İstanbul’da düzenlenecek olması daha da anlam kazanıyor. Bu gelişmenin son dönem politikalarında ağırlık verilen alternatif turizm için de önemli katma değer sağlayacağı öngörülüyor.

Konferans süresince İstanbul ile müzelerinin uluslararası medyada yer alması ve kentin kültürel yönünün tüm dünyaya bir kez de Communicating Museum aracılığıyla tanıtılması hedefleniyor. Bugüne kadar Paris, New York, Madrid ve Viyana gibi kültür, sanat, moda ve turizm açısından önemli şehirlerde gerçekleştirilen ve gerçekleştirildiği merkezlerin hem geleneksel hem de modern yüzünü ortaya çıkaran konferansın zaten dünya turizm için öncelikli bir destinasyon olan İstanbul’un marka değerini artırması bekleniyor. Katılımcı ve yenilikçi formatıyla müzecilik konusunda uzmanların görüş ve deneyimlerini paylaşabileceği münazaralar, atölye çalışmaları, tartışma grupları ile uluslararası bir platformu İstanbul’a taşıyacak olan konferansa dünyanın dört bir tarafından seçilmiş konu uzmanlarından oluşan 500 delege ve bin civarında katılımcı gelmesi planlanıyor.

Communicating The Museum’da ödül alan Arkeopark’ta 5-18 yaş arası gençler, en fazla 30 kişilik gruplar halinde haftanın beş günü atölye çalışmalarına katılıyor. 10 binin üzerinde gencin faydalandığı Arkeopark’ta her yaş grubu için hazırlanmış farklı programlar ve arkeologlar eşliğinde bilimsel kazı çalışmaları yapılıyor.