SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ / CÜNEYT ÇELİK - Suriye'de ısınmak için yaktıkları ateşin üzerine döktükleri mazotun alev almasıyla vücutlarında ağır yanıklar oluşan ve ölümle burun buruna gelen Suriyeli dört çocuk, Sivas'taki tedavilerinin ardından sağlığına kavuştu.

Hatay'daki çeşitli hastanelerdeki ilk müdahalenin ardından koma durumunda Sivas'a sevk edilen Muhammed El Muhaymid (10), Fatima Kantar (9), Mustafa Khatib (5) ve Refif Khder (7), Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezinde 45 gün tedavi gördü.

Tekrar sağlıklarına kavuşan çocuklar için taburcu edilmeden önce yanık merkezi ekibi tarafından veda pastası kesildi. Çocuklar da koridorda balonlarla oynayarak doyasıya eğlendi.

CÜ Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve yanık ünitesi merkezin sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların hastanelerine geldiğinde koma durumunda olduğunu söyledi.

Çocukların iyileşmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Turan, "Çok ağır yanıkları vardı, yoğun bakım ünitesine aldık orada bir süre kaldılar. Yaklaşık iki aydır buradalar ve bir hastamızı da taburcu ettik" diye konuştu.

Turan, çocukları taburcu etmeden önce onlar için veda pastası kestiklerini ifade ederek, "Onlar için hem uğurlama pastası kestik hem de misafirperverliğimizi göstermek istedik. Devletimizin sağladığı olanakları sadece kendi halkımız için değil dışarıdan gelen misafirlerimiz için de kullanıyoruz. Bu da devletimizin büyüklüğünü gösteriyor" ifadesini kullandı.

Turan, çocukların sağlıklarına kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

- "Türkiye'ye gelmeseydik çocuğumu kaybedebilirdim"

Muhammed'in El Muhaymid'in babası Ahmed El Muhaymid de oğlunun tedavisinin Suriye'de mümkün olmaması nedeniyle Türkiye'ye gönderildiklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Ateşin başında ısınan çocuklardan biri alevin üstüne mazot dökünce oğlumun alev aldığını gördüm ve hızla onun yanına koşup müdahale ettim. Suriye'deki bir hastaneye kaldırdık, orada baktılar ama tedavi edilecek durumda değildi. Oradan Reyhanlı Sınır Kapısına gönderdiler. Durumu ağır olunca hemen Sivas'a sevk ettiler. Türkiye'de bizimle çok ilgilendiler. Biz buraya gelmemiş olsaydık çocuğumu Suriye'de tedavi ettiremezdim. Ben evimi her şeyimi satsaydım bu tedavinin altından kalkamazdım, orada imkanlar çok kısıtlı. Türkiye'ye gelmeseydik çocuğumu kaybedebilirdim, umudumu da kesmiştim. Burada bize 2. sınıf muamelesi göstermediler, çok yakından ilgilendiler, kardeşleri gibi baktılar. Çocuklarımızla bizden daha çok ilgilendiler. Allah razı olsun. Oğlum yürüdüğü için çok çok mutluyum, sevinçten uçacak gibi oluyorum."

Tedavi olan ve koşup oynamaya başlayan Muhammed de "Allah'a hamd olsun. Doktorlarıma teşekkür borçluyum. Bize çok güzel baktılar, yardımcı oldular. Onlardan Allah razı olsun. Tekrar oyun oynayabildiğim için çok mutluyum" dedi.