Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Üniak Topluluğu ve Kültür Ahlak- Medeniyet Topluluğunun ortaklaşa düzenlediği  "II.Abdülhamid  ve Dehanın İzleri" adlı Söyleşiye araştırmacı yazar Talha Uğurluel'in konferansına yoğun ilgi vardı.

Konferans öncesi Karaman Kalesi'ni, İmaret Camisini, Hatuniye Medresesi gibi Karaman'ın tarihi mekanlarını gezen Uğurluel; Gertrude Bell'in yıllar önce geldiği Karaman'a 2016 da geldiği için üzüldüğünü ifade etti. Uğurluel Sultan Abdulhamid'in Karaman'da izlerini bulduğunuda ifade etti.


Tarihçi yazar Uğurluel, Osmanlı padişahları arasında yaşamı, kararları, siyasi fikirleri ve devrim yaratan uygulamalarıyla, Kızıl Sultan karalamalarının ardındaki II. Abdülhamid Han’ın hayat hikayesini verdiği örneklerle katılımcılarla paylaştı.

Konferansına başlarken Uğurluel öğrencilere ''Tarihi bir şehirde yaşıyorsunuz bu ilin kıymetini bilin,''dedi.

‘ONA ÇAMUR ATANLAR, ESERLERİNE BAKSIN’
Ünlü tarihçi, bazı kesimler tarafından Kızıl Sultan ve gerici padişah olarak sıfatlandırılan Abdülhamid Han’ın aslında bıraktığı eserler ve yaptığı uygulamalarla tarihte önemli bir yer edindiğini ifade etti.
Uğurluel, II. Abdülhamid’in devrinin en büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni yaptırdığını, tiyatro kurdurduğunu ve Osman Hamdi Bey gibi pek çok ressamı teşvik ettiğini ifade ederek, ‘Ona çamur atanlar, gidip müze görsünler. Abdülhamid, Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ederdi. Hakkında Kızıl Sultan diye konuşulan Abdülhamid, İngiltere’de cami yaptırmış, Yemen’de Milli İstihbarat Teşkilatı binalarını yaptırmıştır. Birçok yerde eserlerine rastlamak mümkündür. ’ diye konuştu.  
‘DEDESİNİN MEZARINI AÇTIRDI’
II. Abdülhamid’in kendi döneminde Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açtırdığını ifade eden Talha Uğurluel, bu olayı şöyle anlattı: ‘ O dönemde su baskınları yaşanıyordu. Avrupalılar içimize ajan sokmuşlardı. Abdülhamid, hususi bir teşkilat kurdurdu. Her şeyden haberi olurdu. Bir gün Abdülhamid’in adamlarından biri, iki kişi arasında geçen sohbeti dinler. Biri diğerine rüyasını anlatırken, ‘Rüyamda Fatih Sultan Mehmet’i gördüm. Türbemi su basıyor. Yardım edin.’ sözlerini duyar ve hemen Abdülhamid’e ulaşır. Bunun üzerine Abdülhamid’in emriyle dönemin Hasan Paşa’sı, Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açar. Paşa, o vakit; gerçekten mezarı su bastığını ve Mehmed Han’ın naaşının hiç bozulmadığını tarihe dipnot düşer.’
‘TARİHİ HATIRATLARDAN ÖĞRENİN’
Söyleşide, Talha Uğurluel tarihi öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Tarihin dizilerden veya romanlardan öğrenilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Uğurluel, hatıratlardan daha kolay ve doğru bir şekilde öğrenilebileceğinin altını çizdi.

Konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Prof.Dr. Ali Şahin, KMÜ Genel Sekreter Ahmet Tüfekçi, Memursen Karaman İl Temsilcisi Yunus Özdemir, Öğretim Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans sonrası Uğrluel'i Rektör Gökmen teşekkür ederek,çini hediyesinin ardında, çekiliş yapılarak çıkan numaraların sahiplerine hediyeleri takdim edildi.

En son olara Talha Uğurluel katılımcılar için kitaplarını imzalayıp bolca fotoğraf çektirdi.

TALHA UĞURLUEL KİMDİR?

Manisa Demirci'li olan Talha Uğurluel, 1997 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesinin Tarih bölümünden mezun oldu. 8 yıl Özel Radyolarda tarih programları yaptı. Yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış birçok makalesi olup, Çanakkale Savaşları ve Gezi Rehberi, Dünyaya Hükmeden Sultan, Sarayın Kutsalları, Kanuni’nin Akıl Oyunları, Tarih Tıbbı Konuşturdu, Mekanlar ve Olayları ile Hz.Muhammed’in Hayatı ve Balkanların Başkenti Edirne, adlı kitapların yazarıdır. Ayrıca Çanakkale, Edirne, Kanuni ve Mekke Medine tarihi ile ilgili cd çalışmaları mevcuttur.

İki yıl İmaj kitap çalışmaları yapmış olup, Mukaddes Emanetler, Timur'un Tüzükatı, Barbaros Hayreddin Paşa'nın Hatıratı ve Harp Mecmuası, editörlüğünü yaptığı eserlerden birkaçıdır. Muhtelif Turizm Acentalarında AR-Ge Yönetmenliği yapan Uğurluel, iki dilde profesyonel Turist Rehberliği yapmakta olup, yerli ve yabancı gruplar ile Türkiye ve dünyanın birçok ülkesine Kültür Gezileri düzenlemektedir.

Amerika’dan Yemen’e, Vietman’dan Bosna’ya birçok ülkede gerçekleştirdiği eğitim seminerlerine Türkiye içinde de hız kesmeden devam etmektedir.

Habertürk Öteki Gündem Programının danışmanlığını sürdüren Uğurluel, TRT Radyo 1 de 4 yıldır devam eden Konuşan Tarih programını da sunmaktadır.

Halen Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde Akademik çalışmalarını sürdürmektedir.