SİVAS (AA) - Selçuklu sultanlarından 3. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1271'de yapılan Buruciye Medresesi, kültürel, dini ve hayri hizmetlerde kullanılmak üzere Sivas Müftülüğüne tahsis edildi.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca ve İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, müdürlük binasında basın toplantısı düzenledi.

Karaca, tarihi medresenin daha önce kültürel faaliyet ve el sanatları merkezi olarak kullanılması amacıyla 10 yıllığına İl Özel İdaresine tahsis edildiğini belirtti.

Sürenin bitmesinin ardından müftülüğün, medresenin kendilerine tahsisini talep ettiğini anlatan Karaca, "Medrese, aslına uygun restorasyon yaptırılması şartıyla, genel müdürlüğümüzün de aldığı karar doğrultusunda 10 yıllığına müftülüğe tahsis edildi" diye konuştu.

Balkan ise teslim aldıklarında öncelikle medresenin restore edileceğini söyledi.

Restorasyon sürecinin zaman alacağını ifade eden Balkan, "Medresenin adı 'Buruciye Medresesi İlim ve Kültür Merkezi' olacak. Buradaki tüm faaliyetlerden tüm vatandaşlarımız yararlanabilecek. Müftülüğün dışına çıkarak, camiye gelemeyen vatandaşlarımıza da ulaşmak istiyoruz. Burası da bunun için çok önemli bir mihenk taşı olacak" dedi.

Medresede eğitim faaliyetleri yapılacağını dile getiren Balkan, şunları kaydetti:

"Türbelerin bulunduğu oda tanzim edildikten sonra, Kuran saati olacak, her ay bir hatim indirilecek. Bayan ve erkek vaizimiz de burada, vatandaşlarımızın ailevi ve dini konulardaki sorularını yanıtlayacak. İdari odamız, Diyanet Yayınevinin kitaplarının tanıtılacağı bir bölüm olacak. Odalardan biri derslik olarak düzenlenecek ve burada Osmanlıca, Arapça, İngilizce, hadis, fıkıh gibi dallarda kurs verilecek, divan ve mesnevi okumaları yapılacak. El sanatları kursunun verileceği bir bölüm de yer alacak. Bunların tamamı ücretsiz olacak."

Medresede her hafta sonu bir etkinlik düzenleneceğini söyleyen Balkan, "Medresenin atmosferine uygun olarak vatandaşlarımızdan gelecek her türlü etkinlik teklifine de açığız. Burası bütün Sivas'ın emrinde olacak" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Karaca ve Balkan, protokolü imzalayarak medresenin devir teslimini gerçekleştirdi. Karaca, medresenin anahtarını Balkan'a teslim etti.