Çukurova Bölgesi’yle ilgili tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin envanterinin tutulduğu bir merkez olarak hizmet verecek olan ve 1 milyon 101 bin TL yatırımla restorasyonu tamamlanan tarihi Şakirpaşa Konağı’nın açılışı düzenlenen kokteylle gerçekleşti.

Dönemin Adana Valisi Şakir Paşa tarafından ikamet amaçlı yaptırılan ve Osmanlı son dönem sivil mimarisinin ruhunu taşıyan Şakirpaşa Konağı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle 10 ayda restore edildi. 1888-1890 yıllarında Eski Adana’nın batı tarafında "Hacı Seyit’in Bağı" denilen mevkide yaptırılan konak, iki katlı ahşap ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş olup, ahşap malzemeleri ile dikkat çekiyordu. Şakir Paşa şehrin bu kenarına konak yaptırdıktan sonra, yakınında bir tren istasyonu yapıldı ve böylece bölge Şakirpaşa Mahallesi oldu. Tarihi Şakirpaşa Konağı aynı zamanda Adana ziyaretlerini gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk’ün de uğrak noktasıydı.

1 MİLYON 101 BİN TL’YE RESTORE EDİLDİ

Tarihi Şakirpaşa Konağı’nın açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, restorasyon için Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanlığı tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı’na proje sunulduğunu ve destek aldığını kaydetti. Toplam 1 milyon 101 bin liralık restorasyon maliyetinin 713 bin TL’sinin Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından üstlenildiğini belirten Sözlü, konağın tarihsel özelliklerini anlattı. Sözlü, "Konağın mimari özelliklerinin yanında tarihte oynadığı rol çok daha önemlidir. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ’Milli Mücadele’ fikrine yönelmesine Şakirpaşa Konağı şahitlik etmiştir" diye konuştu.

"GÜZEL DEĞERLERİMİZİ KORUYACAK VE YAŞATACAĞIZ"

Adana Valisi Mustafa Büyük ise tarihe dair çok önemli referanslar veren kültürel miraslara sahip çıkılması ve yaşatılması gerektiğini söyledi. Konağın yanı sıra restorasyon bekleyen birçok kültürel değer olduğunu anlatan Vali Büyük, "Kültürel mirasın toplumun her kesimi tarafından yaşatılması önemli. Buranın Adana’nın kültürel değerlerinin korunmasında hizmet etmesi, yeni alanların tespiti, restorasyonu, onların hazırlanması ve kültürel mirasın gelecek nesillere devri konusunda bir görevi de ifa etmesi önemli. Bu konak aslında verilen fonksiyon itibariyle böyle bir hizmeti de yapacak o nedenle önemli buluyorum. İnşallah burada ve yeni düzenlenecek yerlerde tarihi değerlerimizi, toplumsal değerlerimizi, geçmişimizi, tarihten gelen o güzel değerlerimizi koruyacak, yaşatacak ve gelecek nesillere aktaracak bir çalışmayı tüm kurumlar olarak gerçekleştiririz" şeklinde konuştu.

Açılışı kent protokolünün kurdele kesmesiyle gerçekleşen tarihi Şakirpaşa Konağı, Çukurova bölgesiyle ilgili tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin envanterinin tutulduğu bir merkez olarak hizmet verecek.