KAYSERİ (AA) - Osmanlı sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve uzun yıllar geçmesine rağmen doğal görünümünü koruyan Kayseri'deki tarihi Vezir Han, "Mezeci Çırağı" adlı sinema filminin çekim merkezi oldu. 

Kapalı Çarşı ile iç içe olan, kentin önemli tarihi yapılarından Vezir Han da çekimlerine başlanan filmin yapımcısı Özkan İrman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan itibaren tarihi yerlere ilgisi olduğunu, ilk filmini tarihi Vezir Han'da çekmeye başlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Çocukluğunun Bursa'daki tarihi Pirinç Han civarında geçtiğini anlatan İrmen, Kayseri'deki tarihi Vezir Han'ı tercih etmelerinde yapının doğallığını korumasının etkili olduğunu vurguladı. 

Filmin konusunun yazdığı kitaptan geldiğini ve çocukluğunu anlattığını dile getiren İrman, "Kitap, küçük Özkan'ın, yani benim hayatımı anlatıyor. 70'li yılların Bursa Pirinç Hanı'nda, bütün esnafın yaşam kalıntılarını anlatan kitap" dedi. 

Kitabının o dönemin trajik ve acıklı halini anlattığını, bunu filme aktarmaya çalıştığını belirten İrman, şöyle devam etti:

"O dönemin çok trajik ve acıklı ifadesi var. Yitik, kaybolmuş o zamanı ben kitabıma yansıttım ve şimdi filme çekiyoruz. Burada Vezir Han'da olmamızın bir sebebi var. Bursa'daki tarihi Pirinç Han restore ediliyor. Bu nedenle orada çekim yapamıyoruz. Kayseri'de bulunan Vezir Han o kadar uygun o kadar güzel ki, 1970 yılların tarihini yansıtıyor. Burası bire bir aynı Pirinç Hanı. Çok şanslıyız bu konuda. Bu han restore edildikten sonra bu filmi çekemezdik. Çekilse bile bu kadar orijinal olamazdı. Aynı eski halindeki gibi yerler duruyor. Yine restore yapılmadan önce görüyorum ki, çöplerine kadar her türlü özellik duruyor."

İrman, Vezir Han da sinema filmi çekimlerinde emeği geçen Kayseri Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

-"Film hanın tanıtımına katkı sağlayacak"- 

İrman, daha önce Bursa'da Cumalıkızık'ta Kınalı Kar dizisinin çekildiğini belirterek, "Şu anda insanlar Bursa'ya geldiğinde, 'Cumalıkızık'a gidiyorum' demiyorlar, 'Kınalı Kar'a gidiyorum' diyorlar. Mezeci Çırağı filminin çekildiği Vezir Han'ın, turistlik anlamda tanıtımına çok büyük katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.