Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı (TİKA) destekleriyle Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün Studeniçan köyünde bu yıl “7. Etno Fest Gelenek Devam Ediyor” etkinliği düzenlendi. Yağlı güreş sporunun yaşatılması ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Antalyalı güreşçi Mustafa Batu başpehlivan oldu.

Üsküp Karşıyaka bölgesinde, yağlı güreş sporunun yaşatılmasına ve geleneksel kültürün tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Makedonya Eğitim, Kültür, Spor ve Ekoloji (AKSİ) Derneği tarafından üst üste beş yıldır organize edilen Etno Fest Gelenek Devam Ediyor etkinliği, bu yıl TİKA’nın desteği ile Studeniçan Köyü spor alanında gerçekleştirildi. Etkinliğe, farklı ülkelerden (Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya) yaklaşık 100 güreşçi ile Türkiye’den gelen Dünya Etno Spor Konfederasyonu ve Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu yetkilileri katıldı.

AKSİ Derneği Başkanı Afet Yaşari, Makedonya’da yağlı güreşe ilginin hem katılımcı hem de seyirci bakımından her yıl arttığını ifade ederek, bu turnuvanın Makedonya’nın kültürel mirası haline gelmesi temennisinde bulundu. Organizasyona destek veren başta TİKA olmak üzere Makedonya Kültür Bakanlığına teşekkürlerini ileten Yaşari, “Bu gelenek 500 yıldır Studeniçan köyünde mevcut. Biz de dernek olarak bu turnuvanın devam ettirilmesini kendimize görev edindik” diye konuştu.

“Bu kültür ve değerleri yaşatmakla mükellef ve görevliyiz”

Dünya Etno Fest Konfederasyonu Başkan Vekili Hakan Kazancı, Dünya Etno Spor Konfederasyonu Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan’ın selamlarını ileterek, kendisinin yoğun programından dolayı burada olamadığını belirtti. Desteklerinden dolayı TİKA’ya da teşekkürlerini ileten Kazancı, “Maalesef Batı kültürü ve baskısı altında kalıp özellikle çocuklarımız başta olmak üzere onların sporlarını ve kültürlerini kendimize istemeden de kabul etmiş bulunmaktayız. Bizim Türklerin kendilerine ait çok güzel kültürü ve değerleri var. Biz bu kültür ve değerleri yaşatmakla mükellef ve görevliyiz” dedi.

“Bu geleneğin devam ettiriliyor olması önemli”

TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden ise, “TİKA, restorasyon çalışmalarıyla ecdat yadigarı eserleri restore ederek gelecek nesillere aktarılmasında çeşitli restorasyon projeleri gerçekleştirmektedir. Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması derken tabii ki somut kültürel varlıkların yanında somut olmayan kültürel varlıkların da gelecek nesillere aktarılması noktasında TİKA çok önemli projeler gerçekleştiriyor. Bugün de Makedonya’da bu projelerden olan yağlı güreşimizin gelecek nesillere aktarılması ve bu geleneğin bu topraklarda da devam ettiriliyor olması büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Antalyalı güreşçi turnuvanın başpehlivanı oldu

Beş kategoride yaklaşık 100 güreşçinin katıldığı ve gün boyu süren turnuvada, Makedonya’da yaşayan etnik toplulukların değişik folklor oyunları da sergilendi. Farklı milletlerden güreşçilerin performanslarını sergiledikleri turnuvanın finalinde Antalyalı güreşçi Mustafa Batu ve Üsküplü güreşçi Muhammed Veseli karşı karşıya geldi. Uzun süren mücadelenin ardından Antalyalı güreşçi rakibini yenerek turnuvanın başpehlivanı oldu. Turnuva’da üçüncülüğü ise Antalyalı güreşçi Süleyman Başar elde etti.