Karaman Kalesinde sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan ve yakın muharebe silahı olarak kullanıldığı sanılan top namlularının, günümüzdeki lav silahlarıyla benzerliği dikkati çekiyor.

- Kazı sorumlusu Arkeolog Yılmaz:
- "Top namlularının, kale içinde yakın muharebe silahı olarak, hemen hemen günümüzdeki lav silahlarının kullanım amacı ve yöntemine uygun şekilde kullanıldığını düşünüyoruz"

Karaman Kalesinde, temmuz ayında başlatılan kurtarma kazılarında bulunan ve yakın muharebe silahı olarak kullanıldığı sanılan küçük top namlularının, günümüzdeki lav silahlarıyla benzerlik taşıdığı belirtildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta yaptığı açıklamada, devam eden kazılarda heyecan verici bulgulara rastlandığını söyledi.

Kazıların ardından Karaman Kalesinin hem ülke, hemde de il turizmine çok önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını dile getiren Orta, "Kazı bittikten sonra burası bir arkeolojik parka çevrilecek" dedi.

Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız ise kent merkezindeki kalenin, üzerinde bulunduğu höyüğün milattan önce 3 binli yıllara tarihlendiğini bildirdi.

 Kale içine 1960'lı yıllarda belediye tarafından amfi tiyatro yaptırıldığını ifade eden Yıldız, "Bu amfi tiyatronun kaldırılması kararlaştırıldı. Kaldırma çalışmaları yapılırken antik yapılara rastlanınca, çalışmalar durduruldu. Konu, bakanlığa iletildi. Müze Müdürlüğü başkanlığında kurtarma kazısı yapılmasına karar verildi" diye konuştu.

Yıldız, 8 Temmuz'dan bu yana devam eden kazılarda Karamanoğulları dönemine ait idari bir yapı kalıntısının bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"İlk olarak yapının hamam ve zahire depolarını ortaya çıkardık. Kabul salonunu bulduk. Burçların içinde yapılan kazılarda da çok sayıda İslami yazıtlar tespit ettik. Mezarlar var. Seramikler, mutfak malzemeleri, top namlularıyla birlikte top gülleleri de bulundu. Kazı, bu yıl sonuna kadar devam edecek. Kazdıkça ilginç şeylerle karşılaşıyoruz."

- İki tane küçük top bulundu

Kazı sorumlusu Arkeolog Ertan Yılmaz da kazılarda çıkan en ilginç buluntuların, silah tarihini yakından ilgilendiren küçük top namluları olduğuna dikkati çekti.

Çalışmaları sırasında, yakın savunma silahı olarak kullanıldığını düşündükleri 2 tane 69 santimetre uzunluğunda, 13 santimetre çapında ve 5 santimetre kalınlığı olan top namlusu bulduklarını anlatan Yılmaz, "Bu top namluları hakkında tarihçi yazar İbrahim Hakkı Konyalı'nın 1933 yılından aktardığı bilgiler var. Bu bilgilerde 3 tanesi son derece tahrip olmuş, 2 tanesi sağlam top namlularının olduğu belirtiliyordu. Yeni bulunan top namluları da aynı ölçülerde" ifadelerini kullandı.

Bulunan top namlularının Karamanoğulları dönemine ait olduğunu sandıklarının altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Son bulduğumuz top namluları ile müzemiz envanterine kayıtlı 5 top namlumuz oldu. Bunlardan 2 tanesinin barut haznesi dolu. Büyük bir ihtimalle saldırı anında kullanılmaya fırsat bulunamadan yıkıntının altında kalmış. Sağlam olarak ele geçirdik. Bir tanesinin içinde atılmaya hazır taş güllesi de mevcut. Bu top namlularının kullanım amaçlarına baktığımız zaman; kale surlarını döverek veya yıkarak yol açmak için kullanılmadığını söyleyebiliriz. Top namlularının, kale içinde yakın muharebe silahı olarak, hemen hemen günümüzdeki lav silahlarının kullanım amacı ve yöntemine uygun şekilde kullanıldığını düşünüyoruz. Namlularda 2 tane yuvarlak zincir halkası var. Bunlar bir yere sabitleniyor. Aynı zamanda taşıması kolay. Silah tarihi açısından son derece önemli buluntular. O dönemde oldukça büyük topların kullanıldığını biliyoruz. Fakat bir topun yakın muharebe silahı olarak kullanıldığını burada görüyoruz."