17 Nisan 2012 Salı günü saat 09.30'da Aktekke meydanında gerçekleştirilen programa Karaman Valisi Süleyman KAHRAMAN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn. Abdurrahman ARICI, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Nusret TUTAN, Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN, Garnizon Komutanı J. Alb. Selçuk BOZ, Belediye Başkanı Dr. Kamil UĞURLU, KMÜ Rekötrü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, İl Emniyet Müdürü Lütfü SÖNMEZ, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Süleyman  KAHRAMAN ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr.Abdurrahman ARICI ve tarafından Turizm Haftası 1. Bisiklet Yarışı Kupasının başlangıcının verilmesiyle başlayan programda açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz ORTA; “15- 22 Nisan tarihleri arası her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Haftası olarak 81 ilde kutlanmaktadır. Bu yıl Karaman bir ilki yaşamaktadır. Karaman bu yıl Bakanlığımızın merkez programına alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı adına programı gerçekleştirmektedir. 10000 yıllık tarihi bir geçmiş olan Karaman 4 bir tarafı kültür varlıklarıyla, incileriyle çevrilmiş değerli bir ilimizdir. Ancak bu inciyi midye kabuğundan kıramadık. İnşallah Sn. Valimizin, Sn. Milletvekillerimizin, Sn. Belediye Başkanımızın, ilimizdeki bütün kurumların ve derneklerimizin, özel sektörümüzün gayretleriyle Karaman turizmde Türkiye’de hak etmiş olduğu yere gelecek ve turizmden alması gereken payı alacaktır.”dedi.

Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN ise konuşmasında;“ Karaman son yıllarda gerek ekonomik gerek diğer alanlarda gösterdiği atılımlar ile adından sıkça söz ettiren Anadolu’nun gelişen, yıldızı parlayan şehirlerinden birisidir. Ama bu gelişme potansiyeline rağmen, 10 bin yıllık tarihe sahip olan,  Bizans, Karamanoğlu Beyliği  ve Selçuklu dönemine ait çok önemli birçok eserleri olmasına rağmen ilimizin tanıtımında ve turizm pastasından yararlanmasında eksiklikler olduğunu görmekteyiz. Biz turizm alanında henüz hak ettiğimiz yeri alabilmiş değiliz. Bu noktada turizmin de artmasını sağlayacak Karaman’ın ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla çok ciddi çalışmalarımız var. Gerçekleştireceğimiz bu ulaşım çalışmaları ile ilimizin turizm potansiyeli artacak, ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler olacaktır.”dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Sn. Abdurrahman ARICI ise konuşmasında; “. Bu yıl 36.’sını kutladığımız Turizm Haftası daha önceleri sadece deniz, güneş, kum turizminin ön planda tutulması sebebiyle turizm sezonunu açılışı olarak algılanmaktaydı. Ancak bakanlığımızın ve turizm profesyonellerinin üstün gayretleri sonucunda turizm olayını tüm yurda ve yıla yayma konusunda önemli başarılar elde edilerek bu algı yenilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye Turizm mevsimi kavramı ortadan kalkmış ülkemizde 12 ay geneli turizm sezonu haline gelmiştir.

Ülkemizin 2011 yılında en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğunun altını çizen Bakan Yardımcısı ARICI, Şüphesiz bu büyüme oranlarında Turizm sektörünün katkısı yadsınamaz. Nitekim 2000 yılında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı 10 milyon 400 bin civarındayken 2011 yılında ise 31 milyon 500 bin’e ulaşmıştır. 2000 yılında elde ettiğimiz turizm geliri 7,6 milyar dolar iken , 2011 yılında 23 milyar dolara yükselmiştir." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Sn. Abdurrahman ARICI  konuşmasının devamında; “Kapadokya’nın başlangıcı sayılabilecek Karaman’ın turizm alanında kendini göstermesi ve ülkemizin özellikle kültür ve dağ turizminde yükselen turizm merkezi olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakanlık olarak turizm bereketinin Anadolu içlerine yaymak, özellikle kıyı bölgelerde yoğunlaşan turizm hareketini iç kesimlere de çekmek için çalışmalarımız vardır. Bu noktada Karaman’ın kültür turizm açısından oldukça önemli rekabet avantajları olduğunu vurgulamak istiyorum.

İnsanlığın Anadoludaki ilk yerleşim yerleri arasında yer alan Pınarbaşı ve Can Hasan Ören Yerleri'nin yanı sıra , Derbe Antik Kenti, Taşkale Tahıl Ambarları, Manazan ve İncesu mağaraları kültür turizminde ön plana çıkan alanlarımızdır. Her biri ayrı bir manevi zirve olan Hz. Mevlana, Hz. Yunus Emre , Şeyh Edebali ve Dursun Fakıhın izlerini taşıyan yörük ve türkmen kültürlerinin yoğun olduğu Karaman’ın sahip olduğu bu birikimi tüm insanlığa sunabilmesi bizimle olacaktır. İşte bu noktada Karaman'ın sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin tüm dünyaya tanıtılması için çalışmaktayız.”dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Sn. Abdurrahman ARICI konuşmasının sonunda Derbe Hüyüğü'nü gün  yüzüne çıkarmak için de Dokuz Eylül Üniversitesi ile ilgili ortak bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, 36. Turizm Haftası'nın tüm yurda ve turizm sektörüne hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Sn. Abdurrahman ARICI  konuşmasının ardından Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN ise yaptığı konuşmasında; Bugün Turizm Haftası münasebetiyle bir araya geldik. Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Bu yıl turizm haftasının kutlandığı illerden birinin de Karaman olması ilimiz açısından büyük bir sevinç… Bu noktada Turizm Haftasının Karaman'da kutlanmasına verdiği desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Ertuğrul GÜNAY'a teşekkür ediyorum.Karaman her alanda olduğu gibi turizm alanında da her geçen gün daha çok güçleniyor.

Turizm modern dünyada en stratejik yatırım alanlarından birisi olduğunu belirten Vali KAHRAMAN, bu alandaki her yatırım ilimizin ve ülkemizin geleceği açısından son derece önemli… Karaman farklı kültürlerin ve farklı zamanların kavşağında bir şehir olduğu gibi, ekonomik alanda ve coğrafi anlamda da stratejik bir noktada yer alıyor.   İlimizin sahip olduğu tarihî, kültürel ve doğal zenginlikleri göz önüne alarak, turizmden daha fazla pay alma konusunda kararlı adımlar atıyoruz.  Karaman bu doğrultuda ilk kez Emitt Fuarı’na katıldı ve fuardan ödülle döndü. Yamaç paraşütü etkinliğimiz oldu. Biz Karaman’ın turizm alanında marka şehirlerden biri olması için gayret ediyoruz. Ama bunu yaparken bu işin bilgi ve bilinç boyutunu da göz ardı etmiyoruz. Bu amaçla ilimizde akademik çalışmalar yapıldı. Üniversitemizde yapılan kırsal turizm sempozyumu ve geçtiğimiz günlerde yapılan inanç turizmi sempozyumu buna güzel bir örnek diye düşünüyorum dedi.

Turizmin sadece maddi boyutuyla düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Vali KAHRAMAN,  Çünkü turizm hizmet istediği kadar sevgi ve saygı da gerektiriyor. Yani önce insanların gönlünü kazanmalısınız. Bu açıdan turizm kültürler arası iletişimde çok önemli bir noktada yer alıyor.  Her fırsatta hatırlatıyorum. Karaman “kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene” diyen bir medeniyetin şehri… Biz bu bilinçle Karaman zenginliklerini, güzelliklerini ve değerlerini turizme kazandırmak istiyoruz.  Bu amaçla turizmin ana unsurlarından olan konaklama, ulaşım, pazarlama gibi alanlarda planlamalar yapıyoruz dedi.

Vali KAHRAMAN sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bu kadim şehri, öncelikle bu şehirde yaşayanlar tanımalı. Eğer yaşadığımız şehri tanımıyorsak, değerlerinden ve güzelliklerinden habersizsek bir başkasına nasıl anlatabiliriz. Kültür ve turizm müdürlüğümüz ile milli eğitim müdürlüğümüz tarafından yürütülen “şehrimizi tanıyalım” projesi bu anlamda çok çok önemli… Yine  geçtiğimiz günlerde hayata geçen Karaman Tanıtım Portalı da bu anlamda büyük önem taşıyor. Eğer bu sektörde var olmak istiyorsak önce bu çağın imkânlarını kullanabilmeliyiz. Dilerim ki Turizm Haftası ilimizde ve ülkemizde yeni güzelliklere vesile olur.  Sözlerime son verirken bir hafta boyunca yaşayacağımız coşkunun daim olmasını temenni ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Kent meydanında Konya Askeri Bandosu tarafından Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Konseri davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Valimiz Sn. Süleyman  KAHRAMAN ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Sn. Abdurrahman ARICI Konya Askeri Bandosunun gösterisinin ardından Osman ÜLKÜMEN nezaretinde hazırlanan Minyakültür Sergisini,  Ayşe CAN'ın “Örgü Bebek ve El Sanatları” sergisini ve Sanat Eğitimcisi Mehmet SATIRLI'nın “ İnsanlık Halleri” resim sergisinin gezerek incelemelerde bulundular. Daha sonra Vali KAHRAMAN ve beraberindeki heyet  Konya Askeri Bandosu eşliğinde Aktekke Kent Meydanından  Karaman kalesine gerçekleştirilen yürüyüşe katıldı.