Kültür ve Turizm Bakanlığı, İpek Yolu’nun izini süren Çin televizyon ekibini ağırlıyor. Çin’de yayınlanacak programın 300 milyon Çinli tarafından izlenmesi ve reklam değerinin yaklaşık 3 milyon 500 bin ABD doları olması bekleniyor.

Çin’den aralarında Nobel ödüllü yazar Mo Yan’ın da bulunduğu birçok önemli ismi ağırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konukları bu kez Çin Halk Cumhuriyeti’nin belgesel-gezi kanalı CCTV-Outlook oldu. Ülkede başarılı macera, coğrafya ve turizm programları ile tanınan ve yüksek izlenme oranına sahip CCTV-Outlook kanalı ile Çin’in en büyük havayolu şirketlerinden biri olan China Southern Airlines arasında imzalanan ortak yapım anlaşması gereği bir dizi program çekimine başlandı. CCTV-Outlook ekibi, İpek Yolu’nun en önemli halkalarından biri olan Türkiye’nin tanıtımına yönelik olarak “Silk Road New Discovery-Turkey Today” adlı her biri 30 dakikadan oluşan dört bölümlük bir televizyon programı hazırlamak üzere Türkiye’ye geldi. Türkiye’nin kültürünü, alışveriş olanaklarını, turistik otelleri, restoranları, zengin turizm çeşitliliğini ve golf imkanlarını tanıtıcı bir televizyon programı hazırlamak için ekip, biri Eylül ve diğeri Ekim aylarında olmak üzere iki saha çalışması gerçekleştirdi. Program danışmanı Zhang Yi, yönetmen ve kameramandan oluşan üç kişilik bir ön inceleme ekibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuğu oldu. İlk gelişlerinde İstanbul, Nevşehir (Uçhisar, Ürgüp, Göreme, Avanos), Ankara, Antalya (Belek, Kaş) ve Muğla (Marmaris, Bodrum) destinasyonlarını ziyaret eden ekip, birbirinden etkileyici kareleri arşivine ekledi. Programlandığı üzere ikinci çalışma için CCTV, China Southern Airlines temsilcileri ve çekim ekibinden oluşan 10 kişi, Kasım ayının başından bu yana İstanbul, Muğla, Dalaman, Bodrum, Nevşehir (Kapadokya), Karabük (Safranbolu) Antalya (Kaş) illerinde çekimler gerçekleştirdi.

Yayınlanacak programlarda ülkemizin modern yüzü, tarih-kültür zenginliği ve Türkiye’nin Avrupa’nın yüksek fiyatları ile kıyaslandığında her açıdan doyurucu bir destinasyon olduğu ana tema olacak. İpek Yolu’nun Türkiye’den geçtiği her noktanın yer verileceği programla Türkiye’nin Çin’de ve CCTV’nin izlendiği diğer ülkelerde tanıtımı gerçekleşecek. Programın pazar günleri 21.30-22.30 saatleri arasında 7 kez yayınlanması planlanıyor. Böylece Çin genelinde toplam 300 milyonluk bir izleyici kitlesine hitap edilecek. Ayrıca hazırlanan yayınlara China Southern Airlines’ın 600 uçağındaki televizyonlarda, sina.com, youku.com, iqiyi.com, sohu.com, qq.com, ifeng.com, cntv.com gibi en ünlü video sitelerinde, wechat ve eweibo.com’da, CCTV-9 ve CCTV-10 TV kanallarında, Youtube ile China Southern Airlines’ın uçak içi dergilerinden Nihao ve Icon’da yer verilecek. Toplam reklam değerinin 20 milyon 386 RMB’yi ( yaklaşık 3 milyon 500 bin ABD doları) bulacağı belirtiliyor.

ÇİNLİLER ARTIK TÜRKİYE’DE “EVET” DİYECEK

Çekim ekibi, Çin ile Türkiye arasında yeni bir turizm alanının kapılarını da açmak için yeniden Türkiye’ye gelecek. Özellikle İstanbul’da evlilik turizmini canlandırmayı planlayan televizyon ekibi, bu ayki gelişinde ise bu alanda yapılan ilk çekimleri detaylandıracak. Kanal, “Çin’de nişanlanın, Türkiye’de evlenin” sloganı ile büyük kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Düğünler için hazırlanan farklı temalardaki organizasyonlardan çekim yapan Çinli televizyon ekibi, Çinli çiftlerin Boğaz’ın eşsiz manzarasında ya da Türkiye’nin farklı doğal-tarihi güzellikleri tanıklığında “evet” demesini hedefliyor. Son ziyarette ünlü kameraman İranlı Mani Mirsadeghi’nin objektifinden İstanbul’un hem tarihi hem de modern yüzünü yansıtan çalışmalar yapıldı.

İstanbul’un Çin’de tanıtımını daha çok yapmak istediklerini vurgulayan çekim ekibi, özellikle Kapadokya ve İstanbul’da evlilik turizmini canlandırmayı planlıyor. Ekip, Kapadokya’nın büyüleyici atmosferi ve Boğaz’ın muhteşem manzarasında gerçekleştirilen törenlerin her açıdan Çin’den daha avantajlı olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda ilk organizasyon da yapıldı. Ekiple birlikte Türkiye’ye ziyarete gelen Çinli çiftin nikah töreni Kapadokya’da yapıldı. Ülkemizdeki evlilik turizmi Çin turizm sektörünün oldukça ilgisini çekti. Yayınlarla şimdiye kadar yapılan çalışmalardan farklı olarak özellikle Çin’in geliri yüksek olan grupları ve ülkemizdeki lüks turizmin Çin’de tanıtımı hedefleniyor. Programlar 2015 yılında yayınlanmaya başlayacak.