Makedonya Tetova Üniversitesi ev sahipliğinde ve Nobel Bilim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen ve ilk olarak Saray Bosna’da Uluslararası Saray Bosna Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Türkçe Kongresinin 2017’de de yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve gördüğü ilgi nedeniyle her yıl düzenlenmesi kararlaştırılan Uluslararası Türkçe Kongresi’nin bu yılki adresi Üsküp olarak açıklandı. 17-21 Ağustos 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası  Türkçe Kongresinde Türkçe bütün yönleriyle ele alınacak. Aynı zamanda, Türk Dili, Türk Tarihi, Türk edebiyatı ve Türk kültürünün de konuşulacağı uluslararası akademik bir ortamın öngörüldüğü kongrede, yerel, bölgesel ve küresel anlamda Türkçe’ye ilişkin sorunlarının tartışılması, bilimsel ve Ar-ge çalışmaları ile problemlere yönelik çözümlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır.

Projeler ve koordinasyonlar ile akademisyenler, öğrenciler, özel/kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesine olanak sağlayan Kongredefikir havuzlarının oluşturulmasıyla yüksek verimlilikte kalıcı sonuçların elde edilmesi planlanmaktadır.

Nobel Bilim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan Uluslararası Türkçe Kongresinde ev sahipliğini yürütecek olan Tetova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vullnet Ameti akademisyenlere verdiği mesajda şunları söyledi; ”Tarih boyunca geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türkler, etraflarındaki diğer milletlerle tarih boyunca dil ve kültür alışverişinde bulunmuştur. Dünyanın kadim dillerinden birisi olan Türkçe, bugün 200 milyonu aşkın bir nüfus tarafından Balkanlardan Kaşgar'a, Sibirya'dan Tibet'e kadar uzanan geniş bir coğrafyada çeşitli lehçe ve ağızlarıyla konuşulmaktadır. Kültürümüzün en esaslı unsurlarından olan dilimizin son yıllarda tesir alanı genişlemekte,  bir dünya dili olma yolundaki hedefine  gün geçtikçe daha da yaklaşmaktadır. Siz değerli araştırmacıları Balkanların en güzide ülkesi olan Makedonya'da  ve başşehri Üsküp'te ev sahibi olarak ağırlamaktan duyacağımız memnuniyeti  ifade etmek isteriz.”