Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği tarafından organize edilen ‘İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı’, 1 Kasım 2014 tarihinde Bartın’da gerçekleştirilecek.

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği tarafından, UNESCO’nun vefatının 100. yılından İsmail Bey Gaspıralı yılı ilan etmesi nedeniyle düzenlenen ‘İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödül Programı’ için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. İsmail Gaspıralı Bey Çalıştayı 30-31 Ekim 2014 tarihinde Bartın Üniversitesi’nde yapılacak. Türk dünyasının kalbinin Bartın’da atacağı uluslararası etkinlik ise, 1 Kasım 2014 tarihinde Bartın Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

YAVUZASLAN, PROJE İÇİN KIRIM’A GİTTİ

Soyadı Kırım’daki Gaspra şehrinden gelen, Rus İmparatorluğunda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşme ihtiyacını tasvir eden entelektüel İsmail Gaspıralı bu etkinlikte bir kez daha hatırlanmış ve anılmış olacak. Projenin temellerini Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan’ın 2012 yılının Ekim ayında Kırım’ı ziyareti sırasında atıldı.

2014 GASPIRALI YILI İLAN EDİLDİ

1 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilecek olan etkinlik hakkında bilgi veren Genel Başkan Güngör Yavuzaslan, “2014 yılı, UNESCO tarafından İsmail Gaspıralı Yılı ilan edilmiştir. Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği olarak birtakım proje ve çalışmalar başlattık. İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri ve Çalıştayı 30 Ekim-1 Kasım 2014 tarihleri arasında Bartın’da gerçekleştirilecektir. Düşüncelerini 1883’te kurduğu ve 1918’e kadar varlığını sürdüren ‘Tercüman’ adlı gazetesiyle yayan Gaspıralı hayatı boyunca ‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarı etrafında yürüttüğü çalışmaların neticesinde, Türk dünyasında aydınlanma hareketini başlatmış ve sağlam temeller üzerinde ilerlemesinin fikri alt yapısını oluşturmuştur” diye konuştu.