Orta Çağ’dan bu yana Venedik-İstanbul arasındaki ticaret yolu olarak kullanılan tarihi güzergah, Avrupa Birliği’nin desteklediği proje ile bir turizm rotasına dönüştürülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, proje kapanış toplantılarına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliği yaptığı belirtilerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katılımcısı olduğu proje ile Akdeniz’deki belli başlı deniz yolları, yerleşimler ve kalelerden oluşan kültürel miraslar ele alınarak uluslararası kültür temalı bir rota ve turizm destinasyonu oluşturuluyor” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bodrum’un da dahil olduğu ticaret yolları halklar ve kültürler arasında Orta Çağ’dan itibaren alışverişlerin yanı sıra önemli bir düzeyde günümüze dek uzanan etkileşimlere imkan sağladı. Bu hat aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde de yer alması nedeniyle de büyük önem taşıyor. İtalya, Türkiye, Yunanistan’ın da dahil olduğu ve altı ülkeden çeşitli kamu ve özel kurumların oluşturduğu konsorsiyum ile Venedik’ten İstanbul’a uzanan ticaret yolu esas alınarak uluslararası ve sürdürülebilir turizm ürünleri geliştirilmesi için kollar sıvandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iştirakçisi olduğu ve Türkiye ayağını Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nün yürüttüğü proje, UNESCO ile AB tarafından da destekleniyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, güzergâhtaki ülkelerin büyükelçileri ile altı ülke uzmanlarının ve yöneticilerinin yer alacağı proje toplantılarında Avrupa’nın ortak geçmişinin bu önemli rotası pek çok boyutuyla ele alınıyor. Çalışmalar iki yıldır süren projenin kapanış toplantıları, Bodrum ve İstanbul’da gerçekleşecek. Bu rotada en önemli merkezlerden biri olan Bodrum’da gerçekleştirilen ilk kapanış oturumunda bir araya gelen uzmanlar, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Bodrum’un bu turizm destinasyonundaki konumu üzerinde durdu.”

İkinci ve asıl kapanış toplantısının ise yarın İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, şimdiye kadar yapılan çalışmalar ile sonuç raporunun ele alınacağı ifade edildi.