Maden-İş Sendikası Kütahya ve Havalisi Şubesi Başkanı Bülent Aydın, Soma ve Ermenek’teki facialar sebebiyle 2014’ün madenciler acısından hüzünlü bir yıl olduğunu kaydetti.

Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Bülent Aydın, madencilerin çözüm bekleyen onlarca sorunu olduğunu kaydetti.

Olumsuz çalışma koşullarının derhal iyileştirilmesini isteyen Aydın, "2014 yılı içerisinde yaşadığımız maden facialarından sonra sözün bittiği yerdeyiz aslında.Madencilerin çözüm bekleyen onlarca sorunu var. Öncelikle can güvenliği, olumsuz çalışma koşulları, işinden olma endişesi ve insanca yaşayabileceği bir ücret bunlardan bazıları.Madenci mahsun, madenci üzgün, madenci kırgın. Öldüğü zaman hatırlanmaktan bıkmış, yaşarken değer görmek istiyor. Ölüm, yanı başında madencinin. Oysa kader değil yer altında ölmek.Madencilik en ağır ve tehlikeli iş kollarından bir tanesi. İş kazalarının (Cinayetlerinin) en sık yaşandığı iş kollarından. Madenlerimiz ülke ekonomisi için son derece önemli. Yarattığı milli gelirin yanında, sağladığı istihdamda çok önemli. Yüzbinlerle ifade edilen birçok insanımız madenlerde çalışarak kazanıyor ekmeğini. Çalışanları ve paydaşlarıyla, milyonlara hitap ediyor. Açıkcası, bu kadar önem arz eden bu iş kolumuzda ki sorunlarımız neden çözülemez. Dünya’nın bir çok ülkesinde yapılan maden işletmeciliğinde neden bizdekine benzer sorunlar yaşanmazda, bizde bir türlü çözümler üretilemez.Biz Türkiye Maden İş olarak; hemen her fırsatta, maden emekçilerinin sorunlarını ve sorunların ana nedenlerini çözüm önerilerimizle beraber kamuoyumuzla paylaştık. Ancak, bizim gündemimizde olan sorunlara, ölümlü iş kazaları ile gündeme gelmediği için midir bilinmez, beklediğimiz oranda duyarlılık göremedik. Zaten 4 Aralık gününün ’Madenciler Günü’ olduğu bile pek hatırlanmaz.14 Şubat tarihinde yer yerinden oynarda,4 Aralık tarihini sorsanız birçoğumuz bilmeyiz.Mitingler düzenleriz, sesimizi duyurmak için. Ulusal basın yayınlamaz. Oysaki o mitinglerde haykırır ve sesimizin duyulmasını umarız.Olumsuz çalışma koşullarımızı anlatırız, özelleştirmelerin sektörde ki olumsuz etkilerinden yakınırız, düşük ücret politikalarından yakınırız, maden emekçisinin örgütlenmesinin engellenmesini anlatırız.Bugün itibarı ile ülkemizde maden sektörünün, özelliklede yeraltı madenciliğinin durumu hiçte iç açıcı değil.2014 yılı maden çalışanı için oldukça zor bir yıl oldu. Soma ve Ermenek’te yaşanan toplu ölümler, henüz acılarımız küllenmeden yaşanan işsiz kalmalar, çözülmeyi bekleyen sorunlar, fazlasıyla yıprattı maden emekçisini.

Diliyor ve umuyoruz ki, Yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunların çözümünde, tarafların yaşadığı gerçeklerde göz önünde tutularak kalıcı ve köklü çözümler bir an önce üretilir.Şehit olan maden emekçilerimizi hayır ve dua ile anarken, tüm maden emekçilerimizin bu anlamlı gününü kutluyorum" diye konuştu.

Aydın, Maden İş Kütahya ve Havalisi Şube yönetimi olarak, 4 Aralık Madenciler Günü, Soma ve Yatağan’daki maden emekçileriyle birlikte olacaklarını sözlerine ekledi.(EFE)