Kütahya’nın Gediz İlçesi’nde, Torba Yasa’nın kabulünden sonra madenlerin kapanması yüzünden işsiz kalan yeraltı kömür işçileri perişan olduklarını söylediler.

Gediz’in Gökler Beldesinde bulunan kömür havzasında 1954 yılından beri linyit kömürü üretimi yapan KİAŞ Kömür İşletmeleri, Gediz Madencilik, Soylu Kömür İşletmeleri, Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik ve Yüksel Madencilikte kömürün pazar kaybı yüzünden üretim düşüşü yaşanırken, bir zamanlar 2 bin 500 civarı olan işçi sayısı da 700’e kadar indi.

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’daki maden patlamasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye derinden sarsılırken, hükümetin çıkardığı Torba Yasa ile getirilen yeni düzenlemeler karşısında bazı maden işletmeleri işçi çıkarmaya bazıları da bir bir kapanmaya başladı.

Bu durumdan Gediz’in Gökler kömür havzasındaki kömür madenleri ve bu madenlerde çalışan işçilerde olumsuz yönde etkilendi. Gediz’deki kömür madenlerinden Cengiz Madencilik ve Kretase Madencilik dışında 8 işletmede kömür üretimi durduruldu. Son işçi çıkarmaları ile 500 işçi daha işsiz kalırken, toplam çalışan sayısı 2 bin 500’den 200’e inmiş oldu.

Bu işletmelerin en eskilerinden olan Gediz Madencilik A.Ş., yaklaşık 4 ay önce 125 işçisini ücretsiz izine göndererek çalışmayı durdurdu. Mağdur durumda olan işçiler, kış ortasında perişan olduklarını belirttiler.

2014 Eylül ayından itibaren ücretsiz izinli olduklarını söyleyen kömür işçisi Eyüp Gürpınar, içinde bulundukları zor durumu şu şekilde dile getirdi:

“İşveren müfettişler tarafından ocağımız kapatıldı diyor. 125 işçiye ücretsiz izin verildi, olumlu bir cevap verilmiyor şu anda. 2000 yılından bu tarafa Gediz Madencilikte çalışıyorum. Bu güne kadar hiçbir şekilde çocuklarım için bile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yardım istemiş değilim ben. Arkadaşlarımda öyle. Bu gün hepimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım bekliyoruz. Üç tane okuyan çocuğuma bu gün okuldan geri çekeceğim. Okutabilecek durumda değilim. Aile durumumuz bozuk, kredilerimiz ödenmiyor. Ailelerde parasızlıktan dolayı tartışma ve kavgalar başladı. Aldığımız maaş tutarı 1120-1150 lira arasında idi. Soma faciasından sonra devlet asgari ücret iyileştirmesi yaptı 1700-1800 liraya çıktı. Ama 1700-1800 liradan bir kuruş almadan bizim ocaklarımız durduruldu. Devlet gelsin bize iş bulsun. 1995 yılından beri sigortalı işçi olarak çalışmaktayım ben. O günden beri benden işsizlik ödeneği kesiliyor. Şu anda şirketimiz bize çıkış vermediğinden dolayı 3-4 aydır ne işsizlikten yararlanabiliyoruz nede şirketten yararlanabiliyoruz. Ak Partili veya öteki milletvekilleri, asker vuran Öcalan’la uğraşacaklarına gelsinler işçiyle uğraşsınlar.

İşçi Yakup Gürpınar da, “Devletimiz bize arka çıksın. Bizim şu an hiçbir gelirimiz yok, mağdur durumdayız. Ne yapılması gerekiyorsa bir an evvel yapılmasını istiyoruz. Bizi görsünler.

Orman işçisi Mustafa Altıntaş ise, işsiz kalan maden işçilerinden çoğunun kendilerine iş bulması için sürekli ricada bulunduklarını bildirdi.

İşçi Mehmet Özdoğan, “Cumhurbaşkanımızdan, başbakanımızdan yardım istiyoruz. Evde çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Huzursuzluk içerisindeyiz, işsiziz, evde ekmeğe sürecek yağımız dahi yoktur.

İşçi Harun Eker de Gediz Kaymakamlığına, Kütahya Valiliğine, Çalışma Bakanlığına ve Kütahya Milletvekillerine seslerini duyurmak istediklerini belirterek, bu işin çözüme kavuşturulmasını istedi.

Ocakların kapanmasıyla birlikte işsiz kalan maden işçileri, kahve köşelerinde boş vakit geçirmekten bıktıklarını ifade ettiler ve devlet yetkililerinden dertlerine bir an önce çare bulunmasını istediler.(MA-EFE)