Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. yıldönümü münasebetiyle anma programı düzenlendi.

Programa sabah saat 08.45 da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına Çelenklerin sunulmasıyla başlanıldı. Saat 9‘u 5 geçe verilen siren sonrası iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Aynı anda bayraklar yarıya indirildi, araçlar korna sesleriyle sirene eşlik ettiler, İstiklal Marşı okunmasının ardından çelenk koyma töreni sona erdi. Bu arada okullar bayrak ve flamalarıyla, 30’ ar kişilik öğrenci grubu ile çelenk koyma törenine katıldılar.

Atatürk’ü Anma programına Belediye Düğün salonunda devam edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlanılan programda Hisarcık Çok Programlı Anadolu Lise Tarih Öğretmeni Hakan Karademir günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Karademir konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Milletinin yetiştirdiği eşsiz bir kahraman olduğunu ve tarihe adını altın harflerle yazdırdığını vurgulayarak,” Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslar arası ilişkilerde güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir. Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise, sevgi ve saygı uyandırarak, Türk milletini, çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. Yalnız 10 Kasım’da değil, düşünce ufkumuzda, Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler tekrar tekrar konuşulmalıdır.

Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Şunu hiç unutmamalıyız ki, Türk milletinin hayatında Atatürk bir dönem değil, yeni bir dönemin başlangıcıdır. Onun öncülük ettiği eser eksiksiz olmadığı gibi tamamlanmış da değildir. Genç kuşakları bekleyen en önemli görev bu “başlangıç”ı sürdürmektir.” dedi.

Karademir, “Beni görmek demek behemehal yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi ve hislerimi anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.” Sözlerinde de ifade edildiği gibi Mustafa Kemal ülküsünü kavramak, özümsemek temel amaçtır. Cumhuriyetin nasıl doğduğunu unutmayarak, onun nereye gideceğini bilerek, geleceğe sahip çıkmak, Atatürkçülük bayrağını göklerde dalgalandırmak Türk gençliğinin temel görevidir Atatürk`ün gösterdiği yolda ilerleyebilmek, yani çağdaş medeniyeti yakalayıp aşabilmek, kendimizi çağdaş dönüşümlere göre yenileyebilmek, tahlil ve yaklaşımlarımızı klişelerden arınmış, açık bir zihinle yapabilmek, mücadelemizi Mustafa Kemal’in irade gücü, azmi, bağımsızlık aşkı, cesareti, disiplini ve kararlılığıyla gerçekleştirebilmekle mümkündür. Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 76. yılında, Türk Ulusu’nun yüreğinde ölümsüzleşen, Büyük Önder Atatürk’ ü bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyor, yüksek hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Atam aziz ruhun şad olsun.” diye konuştu.

Daha sonra Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerinden Emine Ay’ın “Atatürk’ün hayatı” nı anlatan metni okumasının ardından, her okuldan birer öğrenci şiir okudu. Hisarcık Çok Programlı Anadolu Lisesi 11 Kimya Sınıfı öğrencilerinin “Atatürk” Adlı oratoryo gösterisi beğeni ile izlendi. Atatürk’ün gençliğe hitabesi ve gençliğin Atatürk’e cevabını takiben Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendiren Cumhuriyet Ortaokulu Müzik Öğretmeni Oğuzhan Kavukcu izleyenlerden büyük alkış aldı.

Program sonunda 10 Kasım Atatürk Anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Ata’ya Mektup” konulu Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam Fethi Savran, Garnizon Komutanı Oğuz Uçak ve Belediye Başkanı Fatih Çalışkan tarafından çeşitli hediyeler verildi.(MA-EFE)