Tavşanlı’da bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Mevlevi Töreni’ne vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Semazen Gurubu’nda 8 yaşında ki minik semazen ilgiyle izlendi. Eğitimci Mesut Kocaman, Hz. Mevlana’nın hayatını anlatırken, Tavşanlı’nın Mevlevi Kültürü’ne yakın olduğunu söyleyerek, Şıhlar sokaktaki boş araziye belediye tarafından tekrar mevlevihane inşa edileceğini belirtti.

Tavşanlı Belediye Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilen Mevlevi Töreni Tavşanlılılar tarafından beğeniyle izlendi. Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen programda eğitimci Mesut Kocaman Hz. Mevlana’nın hayatını anlatırken, Bursa İnegöl’den gelen Semazen Gurubu da salonu dolduran Tavşanlılılara sema gösterisi sundu.

Programa Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kırkaş, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Atabay, Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Demiralp, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kuranı Kerim tilavetiyle başlayan programda eğitimci Mesut Kocaman, Hz Mevlana’nın fikirleri ve yaşam felsefesinin bugünün insanlarına ışık tutmaya devam ettiğini söyleyerek, Hz. Mevlana’nın ailesiyle birlikte Selçuklu döneminde Anadolu’yu gelişinden, Hz. Şems ile tanışmasına, Konya’da ki dersleri ve yaşantısından, bugüne kadar gelen fikirlerin nasıl oluştuğuna kadar birçok konuya değindi. Kocaman, Tavşanlı’da da güncel gelişmelerin yaşandığına dikkat çekerek “ Mevlevi Kültürünün önemli merkezlerinden birisi de Kütahya’dır. Tavşanlı ilçemizde de bir Mevlevihane vardı. Şıhlar sokakta, Fazilet kırtasiyenin önünde ki boş arazi Mevlevihane’nin olduğu yerdir. 1925’te çıkartılan kanunla buralar yıkılmıştır. Moloz yığınlarını belediye ihale ile satmak istemiş ancak 3 kez ihaleye çıkartmasına karşın Tavşanlı’dan bu yıkıntıyı almak isteyen çıkmamıştır. Çünkü oranın yıkılması halkımızı üzmüştür. Dışarıdan birileri gelerek Mevlevihane’nin kalıntılarını alarak gitmiştir. Sağ olsun o zamanın ilere gelenleri bu alanı koruma altına alarak inşaata izin vermemiştir. Şimdi tekrar Mevlihanemizi inşa etme projemiz geliştirildi. İnşallah buraya Belediyemizin girişimleriyle Mevlevihane’yi tekrar yapacağız. Bu önemli bir gelişme “ diye konuştu

Mesut Kocaman’ın sunumundan sonra sahneye çıkan İnegöl Semazen Gurubu yaklaşık 1 saat boyunca gösteri sunarak Tavşanlı halkına manevi bir gece yaşattı. Semazen Gurubu’nda yer alan 8 yaşlarında ki çocuk ise ayrı bir ilgi odağı oldu.(İÖ-EFE)