Macaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, göreve yeni başlayan Macaristan Büyükelçisi Gabor Kıss’i ziyaret etti. Gerçekleştirilen toplantıda iki ülke arasında ki ilişkilerin güçlendirilmesi için atılacak adımlar konuşuldu.

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu Türkiye - Macaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı olarak Macaristan büyükelçisi Gabor Kıss’i makamında ziyaret etti. Büyükelçiye yeni görevinde başarılar dileyen Vural Kavuncu, kendisine Tavşanlı leblebisi ve Kütahya porseleni hediye etti.

İki Ülke arasında ki Dostlu Gurubunun başkanı Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Macar Büyükelçi’nin kendilerine görev süresi boyunca Türkiye - Macaristan ilişkilerinin daha da güçlenmesi için çaba harcayacağını ifade ettiğini dile getirdi.

Kavuncu, açıklamasında “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan ziyaretinde Budapeşte’ye Cami yapılması talebiyle ilgili yapılan çalışmaları anlatan Gabor Kıss, arsanın temin edildiğini ve Diyanet işleri Başkanlığı tarafından incelendiğini onaylanması durumunda tahsisinin yapılacağı, gerekli izin işlemlerinin başlatılacağını söyledi. İki ülke arasındaki siyasi işbirliğinin çok iyi ilerlediğini söyleyebiliriz. Ticaret hacminin yükseltilebilmesi için canlı hayvan ticaretine yeniden başlanması, Türkiye’nin Nükleer alanda yapacağı çalışmalarda Nükleer işbirliği yapılması, Türkiye’de ki sanayi hatlarının yenilenmesi trafo merkezlerinin kurulması ve nakil hatlarının bakımı konusunda Macaristan pazarından faydalanılması, Macaristan ile Türkiye arasında karşılıklı 50 milyon dolarlık bir fon oluşturularak iş adamlarının 5 yıl süreyle desteklenmesine ihtiyaç duyulduğu dile getirildi. Biz de; Türkiye ve Macaristan arasında yoğun siyasi görüşme trafiğinin bu dönemde devam etmesinin önemini, Macaristan Cumhurbaşkanı’nın Mart ayında kutlanacak olan Milli günlerinde Türkiye’de görmekten mutluluk duyacağımızı belirttik. Kültürel işbirliğimizin sürdürülebilmesi için Macaristan’da bulunan yapıtların ve tarihi eserlerin korunması ve restorasyonunun önemini vurguladık. Bu kapsamda: Gülbaba türbesinin yenilenmesi, İdrisbaba türbesinin yenilenmesi, Yıkılan Kral hamamının yerine Kültür merkezi inşa edilmesi, Zigetvar kalesinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman camisinin minaresinin orijinal yüksekliğine çıkarılması ve restorasyonunun yapılmasının önceliklerimiz olduğunu belirttik. Bu eserlerimizin yarınlara taşınabilmesi için TİKA ve ilgili kurumlarımız gerekli çalışmaları sürdürmekte ve gerekli incelemeleri yapmaktadırlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın Macaristan ziyareti esnasında gündeme getirdiği ticaret hacminin 2 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarılması için çalışmaların sürdürülmesi. Bu yıl gerçekleştirilen “Karma ekonomik toplantısından” sonra şubat ayında Macaristan da gerçekleştirilmesi planlanan “Yüksek seviyeli stratejik işbirliği toplantısının” önemini vurguladık. Yapılacak çok işbirliği ve konuşulacak çok konu var daha sık bir araya gelmeliyiz temennisiyle ziyareti sonlandırdık. Sayın büyükelçiyi Kütahya’mızda misafir etmekten mutluluk duyacağımızı ilettik” ifadelerini kullandı.(İÖ-EFE)