AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Kütahya’nın da artık elektrikli trenler ve sinyalizasyon sistemiyle tanışacağını kaydetti.

Kavuncu, yaptığı açıklamada, 250 milyon TL’ye mal olacak olan Eskişehir-Kütahya-Balıkesir sinyalizasyon projesinin yapımına davem edildiğini dile getirerke, "AK Parti hükümetleriyle canlanan demir yolu taşımacılığımızda yatırımlarımız devam ediyor. Yıllarca ihmal edilen ve dünyanın en güvenli yük ve insan taşımacılığı olarak kabul edilen demiryollarımızda adeta çağ atlıyoruz. Bölgemizdeki raylarımızda çalışan yaşlanmış dizel lokomotiflerin yerine elektrikli lokomotifler alıyoruz.

Eskişehir-Kütahya-Balıkesir arası demiryolunun tümünün elektrikli hale getirilmesi ve otomatik sinyalizasyon projesi olarak yürütülen çalışmada Eskişehir Kütahya arası fiziki ilerleme büyük oranda tamamlandı. Kütahya-Tavşanlı, Tavşanlı-Dursunbey, Dursunbey-Balıkesir etaplarında çalışmalar ve Eskişehir-Kütahya-Balıkesir arası 6 adet trafo merkezinin montaj çalışmaları ise devam ediyor. 330 km hat boyunca yürütülen bu projenin toplam tutarı 110 milyon lira. Elektrikli trenlerle Petrole bağımlı enerji türünden yerli üretimi elektrik enerjisine geçileceğinden petrole ödenen dövizden tasarruf edilerek cari açığa olumlu yönde katkı sağlanacaktır.Bir elektrikli lokomotifle 2 dizel lokomotifin yaptığı iş gerçekleştirilebilecektir.

Elektrikli tren işletmeciliği dizel işletmeciliğe göre yüzde 33 daha düşük maliyetlidir.Bu çalışmalar bitince elektrikli trenler devreye girecek. Önümüzdeki aylar içerisinde ilk olarak Eskişehir-Tavşanlı arasında elektrikli trenler çalışmaya başlayacak. Önce yük trenleri daha sonra da yolcu trenlerimiz peyderpey değişecek, Balıkesir hattının tamamının açılması ile bu hatta da elektrikli çalışacak. Diğer bir dev yatırımımız olan 250 milyon lira değerinde Eskişehir-Kütahya-Balıkesir sinyalizasyon projesinin yapımı da devam etmektedir. Bu projede de Eskişehir Alayunt hat kesiminde proje tamamlanmak üzere olup sinyal test çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Alayunt-Kütahya-Tavşanlı hat kesiminde; kazı, beton, kablo kanalı, kablo döşeme işleri devam ediyor.Sinyalizasyon yatırımı ile Mevcut TMİ (Trenleri Merkezden İdaresi) sistemine göre yük ve yolcu trenlerinden daha fazla tren işletilmesi mümkün olacak ve hat kapasitesi aratacaktır. Zira TMİ sisteminde trenler istasyon mesafesi ile seyrederken sinyalizasyonda aynı istasyon arasındaki birden fazla blok mesafesi ile seyredecektir.Ray kırılmaları ve yolun genel olumsuzlukları sinyalizasyon projesinde bulunan ERMTS güvenlik sistemiyle anında tren lokomotiflerine ve tren kumanda merkezlerine bildirileceğinden olası kazalar önlenecek ve seyrüsefer emniyeti en üst derecede sağlanacaktır.Sinyalizasyon sistemiyle yolcu ve yük trenleri blok mesafesiyle birbirini takip edeceğinden tren tehirleri de minimum seviyeye düşecek ve trenler vaktinde çalışabilecektir.Hemşehrilerimiz tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de Kütahya- Balıkesir hattımız. Çünkü bu hat Kütahya’yı şimdilik Soma’ya, İzmir’e bağlayan bir hat. Ancak bu güzergah bizi aynı zamanda Bandırma ve limanlara, oradan da feribotla Avrupa’ya bağlayacak, ekonomik değer çok yüksek bir hattımız olacak. Ray değiştirme çalışmaları şu anda Tavşanlı-Balıkesir hattı Gökçedağ-Nusrat istasyonları arası yaklaşık 110 km’lik kısımda devam ediyor. Bu bölge coğrafi olarak dağlık ve engebeli olduğu için çalışmalar da güçlükler çekiliyor. Heyelan gibi zorluklar oluştuğu için kesin bitiş tarihi verilememekle birlikte çalışmaları yakın olarak takip ettiğimizi söyleyebilirim. Gelişmeler oldukça kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bu demiryolu projeleri Kütahya’mız için tarihinin en yüksek değerinde olan yatırımlarıdır" ifadelerini kullandı. (EFE)