İnsan Hakları Günü münasebetiyle, Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenlenen “Adalet, İktisat, Nezafet” konulu panele Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, konuşmacı olarak konuk oldu.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sosyal Sorumluluk Projeleri Yönetim Birimi ile Demokrasi Şöleni Proje Birimi tarafından, Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen “Adalet, İktisat, Nezafet” konulu panel, Kütahya Hilton Otel’de gerçekleştirildi.

Başkanlığını DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Osman Şan’ın yaptığı panele, Kütahya Baro Başkanı Av.Ahmet Atam, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, DPÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Sibel CanbazKabay, panelist olarak konuk edildi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, iş ve sosyal yaşamda birçok insan hakları ihlalinin yapıldığını, güncel örneklerle açıkladı.

Güral, insan haklarının incelenmesi ve özüne inilmesi halinde, bu haklar için gerekli olan kurallar uygulandığında hiçbir problemin kalmayacağını belirterek, “Öğrencilik dönemlerimizde 1953 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni anlattılar. O dönemde evrensel kelimesi tüm öğrencilerin çok hoşuna gitmişti. Gerek günlük yaşamda, gerek ekonomik alanda, gerekse uluslararası alanda birçok insan hakkı ihlali yapılabiliyor. Dünyada insan haklarını ihlal edenler, maalesef kamuoyunun tepkisine muhatap kalamıyorlar, ya da tepki olsa bile bu tepki çok cılız kalabiliyor. Hak aramak için bazı protestolar yapılıyor. Ancak hak ararken, başkalarının haklarını da ihlal etmemek gerekir. Dükkanların yağmalanması, tahrip edilmesi, kepenk kapatmaya mecbur bırakılmaları, ticaretten men edilmeleri, bunlar da insan hakları ihlali olarak ortaya çıkıyor. Ticari alanda da sahte ürünlerin satışı, tüketiciyi yanıltan faaliyetler ihlal örneklerinden bazılarıdır. Başka bir örnek, işletmelerin olması lazım geldiği dürüstlükte çalışmayarak tüketiciye zarar verdiği durumlardır. Aynı şekilde, sadece işveren açısından değil, çalışanlar açısından da değerlendirmek lazım. Çalışanlar, olması lazım geldiği şekilde mesaisini kullanmıyor ve kendisine verilen kaynakları koruyamıyorsa yine hak ihlali örneklerindendir. Komşumuz ile iyi geçinmemek, başkalarını rahatsız etmek, çöpleri sokağa atmak gibi davranışlar da yine insan haklarını ihlal etmek konusundaki davranışlardan sadece birkaç tanesidir. İnsan haklarını değerlendirdiğimizde, önce kendimizi değerlendirerek başlamalıyız.Her şeyden evvel kendimizin, bu konularda hassas olmamız ve başkalarına zarar vermememiz gerektiğini bilmeliyiz. ‘İğneyi kendine batır, çuvaldızı başkasına’ diye bir söz vardır. İnsan haklarına saygı duymak, ihlal etmemek için de önce kendimize iğneyi batırmalıyız. Yaşadığımız sıkıntıların temelinde; insan haklarına olması lazım geldiği şekilde yatkın olmayışımız vardır. Bu haklar için gerekli olan kurallara uyduğumuzda ve daha hassas davrandığımızda, yaşanan sıkıntılar da ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

Hitabı tamamlanan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’a, DPÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yunus Erdoğan tarafından, teşekkür belgesi ile DPÜ şilti, günün anısına takdim edildi.(EFE)