Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektör Adayı Prof. Dr. İsmail Ekincioğlu, seçilmesi halinde üniversite bünyesine Türkiye’de olmayan Kanser Terapi Merkezi kazandıracağını ifade etti.

Kanser Terapi Merkezi’nin dünyada sadece 4 ülkede olduğunu dile getiren İsmail Ekincioğlu, "Çağımızın hastalığı olarak hemen her ailede bir mağduriyet ve acı doğuran kanser hastalığını göz önüne aldığımızda, savaş ve diğer doğal felaketlerden çok daha fazla hastalık ve ölüm sebep olduğu bir gerçek olan kanserin teşhisi ve tedavisi teknolojilerine katkı yapmanın insanlığa ciddi bir hizmet olacağı ve insanlığa hizmetin ise bir insanlık borcu olduğu gerçeğinden hareketle bu teknolojiye katkı yapmayı amaçlamış ve bu teknolojinin üniversitemiz bünyesinde yaygın bir şekilde insanlığa hizmet sunmayı amaçlamaktayız.Bu pencereden bakıldığında, günümüzde, dünya genelinde, kanser proton terapi uygulaması yapan sınırlı sayıda merkezler mevcuttur.Bunlar çoğunlukla Avrupa ülkelerinde (Almanya, İtalya ve İsviçre), Amerika ve Japonya’da bulunmaktadır.Japonya ile Avrupa arasında hiç bir ülkede bu tür bir tedavi imkanı bulunmamaktadır.Proton terapi, ileri radyoterapi tekniği olarak tanımlanmaktadır.Bu tekniğin, tümör tedavisi uygulamasında geleneksel x-ışını terapisi yöntemine göre çok daha fazla doku koruyucu özelliklere sahip bir uygulama olduğu çok iyi bilinmektedir.Bu terapi yöntemi özellikle beyin tümörü, çocuk yaşlarda gelişen tümör vakaları ve özellikle hayati organların çok yakınında konumlanan tümör vakalarının terapik tedavisi için oldukça önemli bir uygulamadır.Diğer taraftan, son yıllarda yoğunlaşılan çalışma alanı,yüksek güçlü laserlere dayalı proton ve ağır iyon hızlandırma çalışmalarıdır.Yüksek güçlü laser kullanılarak hızlandırılan proton ve ya ağır iyonların kanser terapi uygulamaları için gerek duyulan enerjilerde proton ve ağır iyon elde edilebildiğini göstermektedir.Bunula beraber, bu laser uyarımlı hızlandırıcılar geleneksel nükleer hızlandırıcılarla kıyaslandığında çok daha kompakt ve çok daha düşükmaliyetlerde elde edilebilir durumdadırlar.Karşılaştırmalı olarak zikredilecek olursa 8-10 kat daha düşük maliyetle elde edilebilmektedirler" dedi.

"KURULACAK MERKEZ İLE HEDEFLENEN BİLİMSEL VE SOSYO-POLİTİK-EKONOİK FAYDALAR"

Merkezin kurulması halinde Türkiye’ye yapılan en büyük yatırımların başında geleceğini belirten Prof. Dr. İsmail Ekincioğlu, "Çok yüksek maliyetlere sahip olan hızlandırıcı merkezlerine kıyasla, çok daha düşük maliyetle ve daha küçük hacimli laboratuvarlara kurulabilme ve dolayısıyla yaygın uygulama olanakları sağlayabilme potansiyele sahip olan bu sistem, birçok merkezde kullanım imkanı sunmayı ve ülkemiz insanının bu eşsiz tedavi yönteminden faydalanma olanağına sahip olması sağlanacaktır.Bu merkez, özellikle Tümörlü Çocuklara Yönelik Uluslararası Bir Laser Onkoloji Merkezi olacak şekilde projelendirilmiştir. Birçok ülke bu tür merkeze sahip olabilmek için oldukça yoğun bir gayret sarf etmektedir. Bu merkezin kurulması, uluslararası hasta kabulü ve uluslararası hizmet yapacak formata uygun olarak şekillendirilecek ve uygulama alanı oluşturulacaktır. Hadron-Proton kanser tedavi yöntemi oldukça yüksek başarı yüzdesine sahip ve ikincil vakaların oluşması gibi yan etkileri minimum veya yok denecek kadar az olan bir yöntemdir. Özellikle çocuk hastalarda ikincil kanser vakalarının üremesine sebep olmaması bakımından, bu alanda çok daha önem arz etmektedir.Böylesine önemli ve yaygın kullanıcı bulabilme potansiyeline sahip olan böyle bir merkezin Kütahya’da kurulması ve geliştirilmesi ileKütahya Üniversitesi dünya çağında kendisinden söz ettirecek çalışmayı hayata geçirmiş olacaktır.Bu sistemin kurulması durumunda, Yurt içinden ve yurt dışından birçok üniversite ile bilimsel Ar-Ge işbirliği sağlanacak ve dalında uzmanlaşmış bilim insanlarının yetiştirilebilmesi için ortak doktora programları ile elemanlar yetiştirilmesi olanağı sağlanmış olacaktır ve böyle bir disiplinler arası çalışmaya gerekli teşvik yapılacak, destek verilecektir. Avrupa’nın birçok Üniversitesinden, Amerika’dan ve Japonya’dan çok sayıda bilim insanı bu bilim merkezini kullanabilecek ve bu da uluslararası maddi imkânlarla bu merkez olanaklarının geliştirilebilmesi ve bu merkezde ortaya konacak bilimsel çalışmaların uluslararası kaynaklarla desteklenmesi olanağını doğuracaktır.Bu merkezin kurulması, Türkiye’nin de bu merkez üzerinden veya benzeri projeler yardımıyla oldukça ciddi Avrupa birliği desteği alabilme imkanını sağlayabilecektir. Bu merkez kurulduğunda, Orta Asya, Orta Doğu, Asya ve Balkanları kapsayan ve Ülkemizin merkez olacağı uluslararası bir hizmet ağı oluşturulmuş olacaktır.Bu anlamda, ülkemizde bu alana yapılacak bu eşsiz yatırımla, bu destek programlarının bir miktarından faydalanma olanağı yakalayabileceğimiz inancına sahibiz ve bu kaynakların kullanılmasına yönelik gerekli proje çalışmalarını başlatmış durumdayız" ifadelerini kullandı. (EFE)