Kütahya’nın Simav ilçesinde ilk kez 2016 yılında, İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla yapılan proje kapsamında Simav’da 85 dekar alana lavanta dikimi yapıldı. İlk yıl olumlu sonuç alınan lavanta, 3’üncü yılın sonunda gelir getirmeye başlayacak. Simav İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Tokdemir, Simav’da 40 dekar Yeşilköy’de, 40 dekar da Kestel köyünde lavanta dikimi yapıldığını belirtti. Tokdemir, “Bu yıl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yapılan kontrol ve incelemelerde, lavanta fidelerinin büyümüş olduğu ve gelecek yıllar için olumlu sonuçlar alınabileceği gözlendi. 3 ile 4 yıl sonra yetişkin bir bitki olacak lavanta fidelerin yaklaşık 30 yıl ömürleri bulunmaktadır. Sulama yapılmadan yetişebilen ve işçilik masrafının olmadığı lavanta bitkisi gelecekte Simavlı çiftçiler için aranan bir geçim kaynağı olacak. Verimsiz topraklarda ve taşlı arazilerde dahi yetişebilen lavanta bitkisini vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz, özellikle arıcıların tercih ettiği lavanta bitkisi Haziran ayı sonunda morarmaya başlıyor, Temmuz ayında çiçekleri patlayıp tamamen mor renge bürünüyor, hasat dönemi ise Ağustos ayında yapılıyor” dedi.

Simav’a bağlı Yeşilköy’de lavanta üreticiliğine başlayan Kamil Çelik, bir yıllık lavanta fidelerinin istenen büyümeye erişştiğini belirtti. Çelik “İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerin sonuçları, bizi gelecek için ümitlendirdi” diye konuştu.

Karaciğer yağlanması, toz alerjisi, romatizma ve burun akıntısı gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen lavanta bitkisi, tamamen mor olduğunda görsel bir şölen oluşturuyor. (MEİ-EFE)