Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından, konuşmacı olarak Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı’nın katıldığı ’İki Devlet, Tek Millet; Türkiye-Azerbaycan’ Konferansı düzenlendi.

Konferansta açılış konuşması yapanTürk Dünyası Araştırma Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar Nazlıpınar, “Millet bilincini güçlendirmek, tarihimizi, kültürümüzü, değerlerimizi hatırlatmak adına bu topluluğumuz kuruldu. Dünyayı yönetmek isteyen para baronlarının hedefleri millet bilinci gelişmiş toplumlardır. Onlar; para, güç, çıkar vaatleriyle milli bilince sahip toplumları kandıramazlar. Bu toplumların küresel güçlere boyun eğmesi için milli şevklerinin kırılması gerekir" diye konuştu.

Gençlere seslenen Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar Nazlıpınar, “Zorluğa düştüğünüzde, kendinizi güçsüz gördüğünüzde ya da küresel güçler karşısında korku hissettiğinizde 40 çeriyle Çin Sarayı’nı basan Kürşad’ı, Kurtuluş Savaşı’ndaki Mustafa Kemal’i, Sovyet tankları önündeki Azeri kadınlarını düşünün ve güç bulun” dedi.

Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, “1915’lerde Kafkaslarda Azeri Türklerine yapılan soykırımlar nedeniyle Azeri Aydınları Osmanlıya müracaat ettiler. Türk sevdalısı, Turan aşığı Enver Paşa Türk kuvvetlerini Kafkaslara gönderdi. Eğer Nuri Paşa komutasındaki o ordu; Azerbaycan’a gelmeseydi, Kafkaslarda Azeri kalmazdı. Bizi birbirimize bağlayan birbirimiz için evlatlarımızı şehit verişimizdir. Bu gün Nuri Paşa’nın Mehmetçikleri, Karabağ’da, Azeri Şehitleriyle koyun koyuna uyuyor.Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde Mustafa Kemal Atatürk, Azerbaycan’dan borç ister. Neriman Nermanov’un cevabı ‘Kardeş, kardeşe borç vermez. Yardım eder.’ der. İşte, bu anlayış bizi bir biriminize bağlar. Bizi, birbirimize acılar bağlıyor. Bu yüzden biz sözde değil. Gerçekten birbirimiz için can vererek kardeş olduk” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, günün anısına Tenzile Rüstemhanlı’ya DPÜ anı tabağı takdim etti.(EFE)