Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ayahan’ın katıldığı ’Türk Sanatı’nın Önemi’ konulu konferansı düzenlendi.

Konferansa, Çini Müzesi’nin fotoğraflarını dinleyicilere göstererek bilgiler vererek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ayahan Kütahya’da çiniciliğin tarihçesi hakkında şu bilgileri verdi: “Kütahya çinisiyle isim yapmıştır. Çinicilik, Türklerle gelmiştir. Çininin eski adı çömlekçiliktir. Çömlekçiliğin geçmişi, Friglere kadar dayanır. Türklerin yaptığı çinilerde mavi, turkuaz renkler Orta Asya’yı anlatır.”

Konuşmasında sanat ve sanat anlayışına değinen Ayhan, “Sanat bize neyi anlatır? İnsanlar kullandıkları eşyaları güzelleştirmek ister, onları süslerler. Bu neolitik çağa kadar dayanır. Bu anlayış sanatı oluşturmaktadır. Coğrafyaya, kullanılan malzemelere, inançlara, yaşam biçimlerine, geleneklere, kültürlere göre sanat anlayışı değişiklik göstermektedir. Her sanatta yapan milletlere özgü motifler, şekiller vardır” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ayahan konferansta ayrıca; sanatın güç kaynakları, arkeoloji ve sanat, iletişim aracı olarak sanat, Türk Dünyası için sanatın önemi konularında da dinleyicilere bilgiler sundu.(EFE)