AB projesi kapsamında staj için Çek Cumhuriyeti’nden Kapadokya’ya gelen öğrenciler, Avanos’ta çanak ustalarından ders alıyor. ’Dimi’ adı verilen şalvarı giyerek çanak tezgahına oturan genç kızlar, aynı zamanda da Türkçe öğreniyor.

Nevşehir Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi tarafından hazırlanan AB projesi kapsamında Çek Cumhuriyeti’nden Nevşehir’e gelen 6 kız öğrenci,. Türkiye’nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri olan Avanos ilçesinde staj yapacak. Slavicin kentinde bulunan Luhacoice Okulu’ndaki seramik bölümünde öğrenim gören öğrenciler, burada Avanoslu çanak ustaları ile birlikte çanak, çömlek ve çini tabak üzerinde çizim ve boyama yapıyor.

Kayadan oyma atölyelerde yöresel kıyafetleri giyerek çanak tezgahına oturan genç kızlar, çalışkanlıkları ile yanlarında staj yaptıkları Türk ustalardan övgü alıyor.

Boş vakitlerinde Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini gezip Türkçe dersleri de alan Çek öğrenciler, aynı zamanda Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı buluyor.

AB Projesi kapsamında 2 yıldır öğrencileri ile birlikte Türkiye’ye geldiğini belirten Çek öğretmen Magda Sudkara, öğrencilerinin bir yandan mesleki bilgilerini pratik yaparak geliştirirken, bir yandan da dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesini tanıma şansını yakaladıklarını kaydederek, “Burada gerçekten çok iyi karşılandık. 3 hafta boyunca burada kalacağız ve öğrencilerimiz gündüzleri stajlarını yaparken akşamları ise Türkçe dersleri alıyor. Hafta sonlarında ise öğrencilerimiz için düzenlenen turlarla Kapadokya bölgesini geziyoruz. Öğrencilerimiz için çok önemli bir deneyim oldu” dedi.

Öğrencilerin stajlarını yaptıkları iş yerinin ortaklarından Ebru Akçan ise, Çek öğrencilerin kısa sürede atölyelerdeki çalışmalara uyum sağladığını belirterek, “Misafir öğrencilerimiz ülkelerinde derslerde öğrendikleri seramik çalışmalarını burada yapmaya çalışıyor. Bunun yanında bizler de onlara çanak çömlek yapımı konusunda bilgi veriyoruz. Üretimin farklı kademelerinde çalışarak el becerilerini geliştiriyorlar. Bizlere çok çabuk alıştılar” diye konuştu.