Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi Dr. Talat Küçük, 19 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) günü nedeniyle açıklama yaptı.

Talat Küçük, KOAH’ın müzmin ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına rağmen KOAH’ın yeterince bilinmediğini ve bu yüzden de erken tanıyı ve etkin tedaviyi güçleştirdiğini ifade etti.

Küçük, “KOAH dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen ve her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan bir hastalıktır. Sigara, hastalığın en önemli nedenidir. Ülkemizde erişkinlerin yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Sigaraya başlama yaşı, dumanın yoğunluğu, günlük ve toplam içilen miktar hastalığın gelişimini etkilemektedir. Hastalığın belirtilerinin balgam, öksürük ve nefes darlığı, çoğunlukla hastaların rutin işlerini yürütmesini kısıtlamaktadır. Bir solunum testi ile hastalık kolayca teşhis edilebilir. KOAH erken teşhis edilebilen ve erken tedaviye başlanırsa hastalık durdurulabilen bir hastalıktır. Hastaların sigarayı bırakması, mesleksel ve çevresel hastalık oluşturan nedenlere karşı önlem almaları ve uzaklaşmaları en etkili tedavi yoludur. KOAH’dan korunmak ve daha sağlıklı yaşamak için; doğru beslenme, düzenli uyku, sigaradan uzak ortamlar, ev içi ve ev dışı hava kirliliğinin önlenmesi, tozlu ve dumanlı iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınması şarttır” dedi.