İşitme engelli çocukların erken yaşta işitme cihazı kullanmaları gerektiği bildirildi.

Malatya merkez ilçe Battalgazi’ye bağlı Akşemsettin İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu’nda toplam 70 işitme engelli öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca çift engeli olan 10 öğrenci de okulda eğitim görüyor.

Bu öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle okula geliyor. Okulda ki pansiyonda da 10 öğrenci bulunuyor. Bölgeye hizmet eden okula, Kahramanmaraş Elazığ ve Adıyaman’dan da öğrenciler eğitim görmek için okula geliyor.

Akşemsettin İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu Müdürü Mustafa Adıgüzel, işitme cihazının işitme engellilerin eğitimindeki önemine değinirken, “İnsan yaradılışı gereği algı üzerine dayalı bir öğrenme sistemi bulunmakta. Bizim öğrencilerimizin de işitme engeli olduğundan dolayı öğrenme noktasında, bu noktada güçlükler çekmekteyiz. Tabi bunun çözümüyle alakalı şeyler var. Dünyada da Türkiye’de de bu gelişmiştir. Ancak gerek öğrencilerimizin erken yaşlarda cihazlandırılmaması gerekse aynı eş güdümsel olarak erken yaşta eğitime başlanmaması bizim işimizi biraz daha zorlaştırmakta. Erken cihazlandırma oldukça önemli. Erken cihazlandırma olduktan sonra dil girdisi 2-6 yaş aralıkta sağlandıktan sonra eğitimi de iç güdümsel olarak beraberinde gelebiliyor. Normal bir insan gibi konuşabiliyor duyabiliyor bu çocuklar. Dolayısıyla eğitimi noktasında da herhangi bir sıkıntı yaşamamaktayız. Aksi durumda ise çok ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Öğrencilerimizin öğrenmesinde ciddi güçlüklerle karşılaşabilmekteyiz. İşitme olayı olmayınca öğrencilerimiz öğrenebilmekte ancak çok kısa bir sürede bunu unutabilmekte. Zira pekiştireç veremiyorsunuz. Pekiştireç olmayınca da öğrenmeyi olayı gecikmiş veya öğrenmiş olsa bile zamanla unutulabiliyor” ifadelerini kullandı.