Malatya Aslantepe Höyüğü’nde bu yılki kazı çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Bu yılki kazılarda büyük bir bina ve kral dairesi bulundu.

Merkez ilçe Battalgazi Orduzu Mahallesi’nde, İtalya Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane başkanlığında yaklaşık bir ay süren kazı çalışmaları, sarayın kuzeyinde devam etti. Bu yılki kazı çalışmalarında, büyük bir bina bulundu. Binanın içinde ise kral yeri olduğu tahmin edilen bölüm ortaya çıkarıldı. Bu bölümde kazı çalışmaları önümüzdeki yıl da devam edecek.

Yetkililer, "Bu yıl kazılara sarayın kuzeyinde devam ettik. Orada çok önemli, güzel ve büyük bir bina bulduk. Sarayın koridoruyla beraber bu bina arasında bağlantı var. Belki kral yeri. Binada çok güzel bir platform var. Burada odun, kömür gibi bir şey bulduk" dediler.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine Türkiye’den son dahil edilen 13 alandan biri olan Aslantepe Höyüğü’nde dünyanın en eski kerpiç sarayı olduğu belirtilen yapının gün yüzüne çıkarılması için Prof. Dr. Marcella Frangipane başkanlığında çalışmalar yürütülüyor.

Malatya’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşim yeri olan Aslantepe Höyüğü, Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri. Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü’nün batısında bulunan höyük, milattan önce 5 binli yıllarından milattan sonra 11. yüzyıla kadar iskan edildiği hatırlatılıp, 2011 yılında açık hava müzesine dönüştürülmesi nedeniyle vatandaşların ücretsiz olarak Aslantepe Höyüğü’nü gezebildikleri kaydedildi.